Gemaal Tweede Blok onder handen genomen
Logo hartvanwaddinxveen.nl
Foto: Mabel Amber/Pixabay

Gemaal Tweede Blok onder handen genomen

  •   keer gelezen

Regio - Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard voert groot onderhoud uit aan gemaal Tweede Blok in Waddinxveen. Om te zorgen voor droge voeten voor nu en later is, volgens de organisatie, renovatie van dit gemaal in de Zuidplaspolder nodig.

Het gemaal Tweede Blok doet zijn werk gewoonlijk met behulp van twee vijzels die te vergelijken zijn met een soort kurkentrekkers die het water letterlijk omhoog draaien, naar hoger gelegen sloten. Per minuut stromen meer dan duizend badkuipen aan water door dit gemaal. Uiteindelijk komt het water via gemaal Abraham Kroes in de Hollandsche IJssel.

Tijdens de renovatie worden de motoren en de behuizing van het gemaal vervangen. De vijzels hoeven niet te worden vervangen, maar kunnen na grondig onderhoud weer geruime tijd mee. Dit gebeurt met beleid, zodat er altijd één vijzel kan worden gebruikt terwijl de andere vijzel wordt gerenoveerd. 

Daarnaast zorgen tijdelijke pompen voor voldoende waterafvoer. Bovendien is het mogelijk om met het systeem van stuwen en gemalen in de Zuidplaspolder het water om te leiden in geval van hevige regenval.

Naast het gemaal verschijnt een vispassage, zodat vissen het gemaal straks veilig kunnen passeren. Ook wordt een nieuw hekwerk geplaatst en worden er struiken geplant. De onderhoudsbeurt van het gemaal duurt naar verwachting tot juni 2021.

Meer berichten