De kosten bij funderingsschade kunnen al snel oplopen tot 40.000 of 50.000 euro.
De kosten bij funderingsschade kunnen al snel oplopen tot 40.000 of 50.000 euro. Foto: KCAF

Kopers opgelet: staat je huis op slappe grond?

Algemeen 1.422 keer gelezen

Regio – Voor je staat jouw droomhuis. De makelaar heeft je net alles in en om het huis laten zien: de prachtige open keuken, de zonnige serre en de ruime slaapkamers... Je weet het zeker: dit wordt je nieuwe woning. Maar kijk je wel eens ónder je toekomstige huis? Om kopers te behoeden voor prijzige reparaties aan de fundering is het binnenkort mogelijk om hier gratis inzicht in te krijgen.

Door Myriam Dijck

“Mensen kijken wel naar de badkamer, of er scholen in de buurt liggen en hoeveel een huis kost, maar ze vergeten dat er in de grond ook van alles speelt”, vertelt Dick de Jong. Hij is voorzitter van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF), dat zich inzet om funderingsproblemen meer onder de loep te nemen.

“Met name sinds de hete zomer van 2018 hebben we veel verdrietige verhalen gehoord. Ik zou hier boeken over kunnen schrijven: huiseigenaren die gedwongen hun huis uit moesten of in de schuldsanering terecht kwamen.”

Risicofactoren
De kosten bij funderingsschade aan een doorsnee woning lopen al snel op tot 40.000 tot 50.000 euro. Risicofactoren zijn onder andere het bouwjaar van de woning en de bodemgesteldheid. Problemen kunnen leiden tot zeer kostbare herstelopgaves, die in het algemeen voor rekening van de eigenaar van de woning komen.

In de bouwperiode tot 1970 werden vooral houten paalfunderingen gebruikt. Naar schatting zijn er in Nederland ongeveer 750.000 woningen met dit type fundering. Deze funderingen kunnen kwetsbaar zijn, vooral in minder draagkrachtig bodemgebied. Zo lopen woningen met een houten paalfundering in veen- en kleigebieden een groter risico op problemen dan woningen op houten palen in zandgebieden.

Slappe grond
In Waddinxveen heeft bijvoorbeeld het gebied ten oosten van de Gouwe een slechte bodem. In Zuidplas geldt hetzelfde ten zuiden van de A20. Huizenkopers die op jacht zijn naar een woning in polder Bloemendaal, Nieuwerkerk aan den IJssel of Moordrecht moeten dus alert zijn op de toestand van de fundering.

Om hier inzicht in te krijgen is het KCAF een funderingslabel aan het ontwikkelen zodat mensen niet voor verrassingen komen te staan. 

Het initiatief is ontstaan omdat taxateurs en makelaars vanaf volgend jaar zomer informatie moeten geven over de fundering van een huis. Hieruit volgde de vraag om een label te ontwikkelen dat vergelijkbaar is met het energielabel.

Testfase
Het KCAF pakte deze vraag op. Tijdens de testfase van het nieuwe ‘funderingslabel’, die de afgelopen drie maanden heeft plaatsgevonden, werd deze al door 850.000 mensen opgevraagd. “Daar kwamen natuurlijk ook klachten uit naar voren, zo’n 4000. Deze gaan we de komende tijd gebruiken om het label te verbeteren.”

Het label geeft aan de hand van landelijk openbare gegevens over panden, ondergrond, grondwater en individuele meldingen en onderzoeken informatie over de funderingsgesteldheid op pandniveau. De Jong verwacht het uiteindelijke funderingslabel eind voorjaar 2021 te lanceren.

Regionaal loket
Tegelijkertijd is het KCAF bezig met het opzetten van een regionaal funderingsloket. De Jong: “Momenteel is het niet mogelijk om een lening te krijgen voor het herstellen van je fundering. Dat willen we via een funderingsloket veranderen. Bij een aantal gemeenten in Nederland bestaat dit al. In januari willen we hierover in gesprek gaan met Waddinxveen, Zuidplas en andere gemeenten.”

Wie nu al inzicht wil krijgen in de funderingsgesteldheid van een woning kan dit per mail opvragen bij het KCAF, via: info@kcaf.nl.