Logo hartvanwaddinxveen.nl
Foto: archief HvH
Afvalbeleid

Provincie zet afvalverwerker Wagro voor het blok

  •   keer gelezen

Den Haag/Waddinxveen - De administratie moet vóór 11 september op orde zijn en anders volgt een boete van 10.000 euro. Dat is één van de vijf dwangsommen die de provincie heeft opgelegd aan de Waddinxveense groenafvalverwerker Wagro aan de Tweede Bloksweg. 

Aanleiding voor de maatregelen zijn de vele klachten die de provincie kreeg van omwonenden over stankoverlast. “Het waren er in de afgelopen jaren 400 en 600”, zei een woordvoerder van de provincie.

Wagro stapte vrijdag 28 augustus naar de Raad van State om alvast de eerste dreigende boete van 10.000 euro te laten schorsen. “We zijn bereid om onze administratie aan te passen”, zei de advocaat van Wagro. Maar volgens hem geeft de provincie het bedrijf veel te weinig tijd om dit te doen. "De provincie onderschat het vele werk dat gedaan moet worden om de administratie om te vormen, zoals de provincie wenst." 

Volgens de woordvoerder van de provincie is het geen wens, maar een eis. Wagro moet bij alle binnenkomende partijen groenafval de juiste Europese codes voor afvalinzameling toepassen. Zo kan de provincie beter zicht krijgen op wat er binnenkomt en controleren of het bedrijf zijn vergunningsvoorschriften niet overtreedt.

Mix
Bij een verkeerde mix van afval bij de productie van compost kan stank ontstaan voor omwonenden. De provincie wil goed in de gaten houden dat dit niet gebeurt. “Voor ons is essentieel ‘wat komt er binnen’. Het is nu mist”, zei de provinciewoordvoerder.

Maar de advocaat van Wagro hield het been stijf. In zijn ogen wordt voldaan aan de Europese en Nederlandse regelgeving. Wagro vroeg de Raad van State dan ook om uitstel van de deadline van 11 september.

Overigens heeft Wagro nog vier andere dwangsommen opgelegd gekregen door de provincie, omdat het bedrijf meer afval zou hebben ingenomen dan waarvoor vergunning is verleend. Die dreigende boetes kunnen oplopen tot 850.000 euro. Over die dwangsommen komt later nog een zitting bij de Raad van State. Binnen twee weken oordeelt de Raad over het schorsingsverzoek.
(Door Adrie van der Wel)

Meer berichten