Logo hartvanwaddinxveen.nl
Met rode sjaal: Karima Bouchtaoui en helemaal rechts Bart Wiekaart van de VVD.
Met rode sjaal: Karima Bouchtaoui en helemaal rechts Bart Wiekaart van de VVD. (Foto: Erik van Leeuwen)

‘CPO interessant voor doorstroming woningmarkt’

  •   keer gelezen

Waddinxveen – Een initiatief als het Collectief Particulier Eigenaarsschap (CPO), zoals dat in Waddinxveen van de grond is gekomen, is interessant voor de doorstroming van de woningmarkt. Dat zei Karima Bouchtaoui, namens de VVD lid van Provinciale Staten, zaterdag 6 juni bij een werkbezoek.

Door Erik van Leeuwen

Bouchtaoui, woordvoerder Wonen, Water en Bodem, werd ontvangen door de raadsfractie van de VVD en de initiatiefnemers van het CPO in Waddinxveen. Appartementencomplex Parkstaete in Triangel is eerder als CPO gerealiseerd. Veertien kopers verenigden zich en fungeerden daarbij, zoals woordvoerder Arie de Kwaadsteniet het verwoordde, als eigen projectontwikkelaar.

Inmiddels heeft het CPO De Vrijheid het oog laten vallen op een nieuwe locatie: het leegstaande scholencomplex aan de Peter Zuidlaan. Bouchtaoui kreeg met VVD-gemeenteraadsleden en twee collega’s van de Provinciale Staten, een presentatie over Parkstaete en liep ook een rondje langs de scholen aan de Peter Zuidlaan. 

Ze was onder de indruk. “We hebben te maken met een groot woningmarkt probleem. Er is niet één oplossing, wel meerdere. Dit is er één van”, zei ze. De Kwaadsteniet gaf aan tegen welke problemen het CPO aanloopt. “Het verwerven van grond is bijzonder lastig, daarnaast is een overbruggingskrediet voor geïnteresseerde kopers een probleem. Banken geven dat niet meer als iemand de 65 is gepasseerd.” 

Dat kopers meebetalen in de voorkosten is van essentieel belang. “Onze doelgroep zijn ouderen met een eengezinswoning van ongeveer tweeënhalve ton. Ze hebben hun vermogen in het steen zitten. Ze moeten dus op een andere manier aan geld komen.” In Parkstaete is dat gebeurd doordat er een financier in Waddinxveen bereid was kopers een lening te verstrekken. Weer anderen hebben hun kinderen lief aangekeken. "De kosten voor een appartement liggen zo’n tien tot twintig procent lager dan bij een projectontwikkelaar", vertelde De Kwaadsteniet. Bouchtaoui ziet kansen in het model. 

Ondersteuning
Ze gaat kijken wat de provincie kan doen ter ondersteuning. Bij het project Parkstaete kon het CPO nog gebruik maken van een subsidie van een ton. “Dat was ideaal voor de eerste kosten zoals het in de hand nemen van een architect en het maken van tekeningen. Helaas is die subsidie geschrapt.”

Aan de Peter Zuidlaan komen als het aan De Kwaadsteniet en de andere initiatiefnemers ligt, 45 appartementen en patiowoningen. “Wij willen binnenkort een kopersvereniging oprichten. Dan hebben we ook een juridische status en dan wordt het eenvoudiger om aan tafel te komen bij de gemeente.” Op de lijst staan al zo’n veertig potentiële deelnemers aan het project.

Meer berichten