Beertje werd opgewacht door een afvaardiging van kindcentrum Groenoord. (foto: pr)
Beertje werd opgewacht door een afvaardiging van kindcentrum Groenoord. (foto: pr)

Beeld Beertje van Blok is terug in Waddinxveen-Noord

Algemeen 684 keer gelezen

Waddinxveen - Het beeld van een beer (Beertje) van kunstenaar Adri Blok is weer te bewonderen. Het is donderdag 14 november met een vrachtwagen naar zijn nieuwe plek gereden: bij het nieuwe kindcentrum Groenoord aan de Willem de Zwijgerlaan.

Sinds de jaren zeventig heeft het beeld bij verschillende schoolpleinen in Waddinxveen-Noord gestaan. Quirien Groenendijk, voorzitter van het wijkplatform Vondelwijk/Oranjewijk noemt kleuterschool De Duiventil aan de Staringlaan en de Groen van Prinstererschool aan de Tollenslaan/Herman Heijermanslaan.

Het laatst stond het beeld bij de studio van de lokale omroep (RTW) en moskee Anadolu aan de Staringlaan. Maar plots was Beertje weg. Als cadeau aan Groenoord is het wijkplatform Vondelwijk/Oranjewijk op zoek gegaan naar Beertje. Het beeld werd licht beschadigd aangetroffen op de gemeentelijke opslagplaats. Het wijkplatform heeft Beertje laten restaureren en gezorgd voor een nieuwe sokkel en donderdag 14 november werd Beertje met een vrachtwagen naar zijn nieuwe plek gebracht.

Volgens het wijkplatform zijn de kinderen van de Koning Willem Alexanderschool, de Regenboog en Quadrant blij met het beeld. Het is zelfs al veel geknuffeld en voorzien van een sjaal tegen de kou. Rondom het beeld wordt nog gras ingezaaid en komen planten.

Op de site van Beeldende Kunst en Openbare Ruimte Rotterdam zijn meerdere werken van Adriana Cornelia Blok (Rotterdam, 1919 – 1990) te zien. Ze werd geboren in Charlois en genoot haar opleiding aan de academie voor beeldende kunst in Rotterdam. Volgens BKOR was ze één van de eerste beeldhouwers in Nederland, die betonreliëfs maakte. Er zijn in Rotterdam meerdere (bronzen) beelden van haar te vinden, zoals Koos Speenhoff en de Trommelslager.

Overigens zou er nog een Beertje bestaan, in Rotterdam. Een kunstwerk uit 1993 dat bij een zorgcentrum heeft gestaan dat in 2012 is gesloopt en waarna ook het beeld is verdwenen.