Logo hartvanwaddinxveen.nl
Mirjam Nieuwenhuis was in de Waddinxveense bibliotheek de winnaar van het Groot Dictee. (foto en tekst:  Annette van den Berg)
Mirjam Nieuwenhuis was in de Waddinxveense bibliotheek de winnaar van het Groot Dictee. (foto en tekst: Annette van den Berg)

Je schrijft 'janboerenfluitjes'

  •   72 keer gelezen

Waddinxveen - Je schrijft janboerenfluitjes, dreumesen en tafeltje-dek-je. Het is hoed u en hoedt u zich. Gejeremieer, duizend-en-een en eau-de-colognegeur. Dit soort woorden kregen de negentien taalliefhebbers voorgeschoteld, die zich zaterdag 2 november aan het Groot Dictee waagden in de bibliotheek van Waddinxveen.

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal was jarenlang te volgen op televisie. Maar dit jaar werd voor de tweede keer het dictee uitgezonden in het programma De Taalstaat van presentator Frits Spits op NPO Radio 1. Aan de hand van een livestream kon in 27 bibliotheken worden meegeschreven. Bij de filialen van bibliotheek De Groene Venen in Waddinxveen, Nieuwerkerk aan den IJssel en Bodegraven deden op deze manier 55 kandidaten mee.

Het dictee was geschreven door taalkundige Wim Daniëls en speelde in op de actualiteit van de boerenprotesten op het Haagse Malieveld. Oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet las het dictee voor. Dat deed ze in een rap tempo. Els Steenwinkel: "Zo mis ik een aantal woorden. Je zou er chagrijnig van worden." Desondanks had zij slechts 13 fouten. Jeannette van der Loo had meer reden om chagrijnig te zijn. Netjes met de hand schrijven in het tempo van Verbeet lukte haar niet. Zij miste zoveel woorden dat ze als troost de aanmoedigingsprijs in ontvangst nam: de taalkalender. Titelverdediger Mirjam Nieuwenhuis, echtgenote van de burgemeester, maakte net als vorig jaar de minste fouten bij de Waddinxveense editie van het Groot Dictee. De jury rekende eerst zeven fouten, maar het waren er slechts zes. Hetzelfde aantal als Dian van Gelder die meedeed in de bibliotheek in Nieuwerkerk. Nieuwenhuis en Van Gelder deelden daarmee de eerste plaats bij bibliotheek De Groene Venen. Wethouder Jan Verbeek van de gemeente Zuidplas had de beker echter al overhandigd aan Van Gelder voordat bekend werd dat het om een gedeelde eerste plaats ging. Directeur Gillian de Koning wil de vergissing snel goedmaken. "Natuurlijk gaan we een tweede beker laten maken en we zullen die zo snel mogelijk uitreiken aan Mirjam."

Meer berichten