Andrea van der Ploeg van de VVD. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
Andrea van der Ploeg van de VVD. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

VVD en WeWa: ‘Ga voor azc-locatie met minste impact’

Algemeen 976 keer gelezen

Waddinxveen – Als het aan VVD en Weerbaar Waddinxveen (WeWa) ligt, komt de regionale opvanglocatie voor vluchtelingen en spoedzoekers in Waddinxveen in de oksel van de Vredenburghlaan/Plaswijk. Op die locatie heeft het azc de ‘minste impact’ vinden de partijen.

De twee partijen VVD en WeWa lieten ongevraagd tijdens de raadscommissie Ruimte en Infrastructuur vorige week weten waar hun voorkeur ligt. De gemeenteraad neemt pas later echt een besluit over de locatie. Wethouder Albert Kerssies wilde niet ingaan op de voorkeurslocatie van de twee partijen, omdat nog tot 1 mei door inwoners nieuwe locaties kunnen worden aangedragen.
Het college maakte onlangs bekend dat het door invoering van de landelijke Spreidingswet het proces voor de locatiekeuze moet versnellen. In de zomer van volgend jaar moet de opvang al sleutelklaar worden opgeleverd. Ook bracht het college recent de gemeenteraad op de hoogte dat Waddinxveen volgens de telling van de Spreidingswet 195 vluchtelingen moet gaan huisvesten. Eerst ging men ervan uit dat het er 75 minder zouden zijn (dus 120 plus 30 spoedzoekers). Het college kan niet garanderen dat dit aantal niet verder omhoog zal gaan in de toekomst. “Ik kan niet kijken in de bol van de Spreidingswet”, zei Kerssies. “Dit aantal staat voor twee jaar vast, wat er daarna gebeurt weet ik niet. Dat hangt helemaal af van de landelijke instroom.” Hij reageerde daarmee op uitspraken van VVD-fractievoorzitter Andrea van der Ploeg, die aangaf dat het met 195 vluchtelingen ‘wel klaar is’. Zij viel D66-fractievoorzitter Juliette Brandenburg verbaal aan toen deze zei dat het getal van 195 ‘niet in beton is gegoten’.
WeWa vindt dat de gemeente weinig doet om omwonenden van de kanshebbende locaties op de hoogte te houden en in het proces te betrekken. Dat werd bestreden door de wethouder, die aangaf dat het college met alle actiecomités om de tafel heeft gezeten. “Alle actiecomités gaven daarbij aan dat ze niet tegen de opvang van vluchtelingen zijn, maar niet in hun buurt.” Waddinxveen wil in juni een definitief besluit nemen over de locatie voor vluchtelingenopvang.