Het is droog, droger, droogst

Heel Nederland zucht onder de warmte, maar vooral de droogte, en het eind is nog niet in zicht. Veel mensen denken dat een flinke regenbui het probleem wel oplost, maar dat is zeker niet het geval. Als de grond droog is, kan de bodem een grote hoeveelheid water niet vasthouden en stroomt het weg, met erosie als gevolg. Europa moet geen tweede Sahel worden. Langdurige gestage regen is nodig om het tekort aan zoet water in Nederland op te lossen.

Vanaf het voorjaar als de temperatuur stijgt, neemt droogte toe. Door de stijgende temperatuur verdampt het water sneller. Bovendien valt er minder regen dan in de winter en komt er minder water via de rivieren het land binnen. Minder aanbod, maar meer vraag dus.
Als er een groot tekort aan zoet water is, moet er beslist worden op nationaal niveau hoe het water verdeeld moet gaan worden.
Het zoet water wordt verdeeld via een slim systeem van stuwen, sluizen en gemalen. Daar is Nederland heel goed in en dat hebben we nu hard nodig.

Verzilting
Want de bodem van vooral West-Nederland dreigt steeds meer te verzilten. Bij een tekort aan zoet water komt het zoute water van de zee omhoog en kan landbouw onmogelijk worden. Dat moet nu zoveel mogelijk vermeden worden. Bijkomend probleem is de teruggang van de waterkwaliteit, waardoor er veel blauwalg optreedt en Nederland momenteel het slechtste zwemwater van Europa heeft. Slecht voor de volksgezondheid in het algemeen en voor de vakantiegangers in het bijzonder.
Dit alles betekent dat we allemaal zuiniger met ons zoet water om moeten gaan. Niet alleen de boeren en industrie. Ook u en ik. Anders hebben we over een paar jaar niet alleen een stikstofprobleem, maar ook een waterprobleem.
Wie had dat nu gedacht in een waterrijk land als Nederland.