Wat te doen tegen cybercrime?

Waddinxveen - De politie adviseert nooit zomaar een app te downloaden op aanraden van een (zogenoemde) bankmedewerker en ook nooit een pincode door te geven.  Ook een pinpas op laten halen, zal een bank nooit doen. 

Mocht u er toch in mee zijn gegaan, bel dan de politie voordat de pas is opgehaald. "We hebben laatst ook op die manier iemand kunnen oppakken", zegt Frank Mourits van de recherche. "Voor de rest is dat heel moeilijk, er wordt vaak met een pre-paid nummer gebeld dat niet op naam staat. Het geld wordt doorgesluisd naar een rekeningnummer en vervolgens verdwijnt het naar weer andere rekeningen." Heel soms wil het geluk dat 'het snoetje van de boef' op de camerabeelden staat waar gepind is, maar de meeste oplichters zijn crimineel actief in een buurgemeente en niet in de eigen woonplaats. Daar zijn ze makkelijk te herkennen.

Dat het vooral ouderen zijn die door oplichters gebeld worden, is een feit. Leeflang: "Veelal mensen boven de 65. Gepensioneerden waar wat te halen valt en ouderen die vooral bewerkt worden door paniek te zaaien. Er moet snel ingegrepen worden, want anders.... Sommige slachtoffers zeggen nog wel het telefoonnummer van de bank te hebben gecheckt, maar zelfs dat is niet betrouwbaar. Iemand kan met jouw nummer in het scherm zo een ander bellen. Ze zijn zo gehaaid."  


Tijdelijke lokalen
Triangel deze maand beschikbaar

Waddinxveen - De tien tijdelijke schoollokalen in Triangel zijn volgens planning deze maand klaar en kunnen met het nieuwe schooljaar meteen in gebruik worden genomen. De rest is pas over een jaar klaar. 

De nieuwbouw komt op het terrein naast het hoofdgebouw van de twee scholen aan de Parklaan, in de richting van het treinstation. De gemeenteraad van Waddinxveen ging op 23 juni akkoord met het voorstel van het college over de oplossing van het ruimteprobleem van de scholen in Park Triangel en de kinderopvang. Het plan bestaat uit 18 extra lokalen voor de scholen CBS TOV en de Dick Brunaschool: 10 tijdelijke lokalen; 8 permanente lokalen; 1 gymnastieklokaal en ongeveer 350 vierkante meter ruimte voor kinderopvang.


Vier het Leven met een theaterbezoek

Regio - Stichting Vier het Leven biedt culturele activiteiten voor ouderen die niet meer zelfstandig naar het theater, de bioscoop en museum kunnen of willen gaan. Vier het Leven is een landelijke vrijwilligersorganisatie die ouderen ondersteunt door hen van deur tot deur te begeleiden. Direct inschrijven als gast of vrijwilliger bij Vier het Leven kan via 035-5245156 of info@4hetleven.nl.