Energiebesparing

De gevolgen van de hoge energieprijzen worden steeds duidelijker. Bij steeds meer mensen is de energierekening verdubbeld en zijn de eerste peperdure tank- en laadbeurten alweer geweest. De kans is klein dat energie ooit weer zo goedkoop wordt als die was. Kortom, energie besparen is noodzakelijk, niet alleen om milieuredenen, maar ook financieel.

Energie besparen kan op veel manieren. Het begint bij bewustwording: wat vreet energie? Kan dat anders, of minder? Bekende vreters zijn koelkast/vriezer, de wasmachine, droger, boilers, grote plasma-tv's en airco's. De koelkast en vriezer vervangen door een moderne zuinigere is een investering, maar levert maandelijks extra veel op. Dat geldt ook voor wasmachines. Misschien kunt u de was binnen of buiten drogen? En voor tv's, opladers enzovoort geldt: geen standby, maar koppel ze los als u ze niet gebruikt. Een continu verbruik van maar 1 Watt kost al 5 euro per jaar. En last but not least: koop geen airco, maar een goede ventilator. Bladrijke bomen om het huis houden de temperatuur in huis ook lager. Meer dan de helft van het energieverbruik gaat naar verwarming. Een oude ketel vervangen door een zuinigere verdient u snel terug. Denk ook aan isolatie. Waar isoleren? Laat een warmtescan uitvoeren. De subsidieregeling voor isolatiemaatregelen is sterk versoepeld (zoek op 'ISDE-regeling'). Misschien lukt financiering met de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Hoe dan ook verdient u nu die investering snel terug. En alléén een goed geïsoleerd huis is geschikt voor een (hybride) warmtepomp.
Bent u huurder? Ook kleine maatregelen zoals tochtstrips, radiatorfolie en -ventilatoren, LED-lampen en korter douchen helpen. Voor grotere maatregelen is de verhuurder verantwoordelijk. Klopt de huurprijs nog met het energielabel? Dring eventueel aan op nodige isolatiemaatregelen. Ja, het is allemaal veel, moeilijk en duur. Maar onvermijdelijk.
Vragen en opmerkingen zijn welkom bij: info@waddgroen.nl.