Wethouder Leferink: 'Nog geen toename schuldhulpvraag'

Waddinxveen – Het aantal mensen dat bij de gemeente aanklopt met een schuldhulpvraag is de afgelopen periode niet toegenomen. De gemeente verwacht wel dat in de toekomst meer inwoners zich melden met financiële problemen.

Dat zei wethouder Brigitte Leferink woensdagavond 11 mei na vragen van raadslid Sylvia van der Krol (PCW), die zich zorgen maakt over de groep meest kwetsbare inwoners. “Door de prijsstijgingen kan ik me voorstellen dat steeds meer gezinnen moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.” Volgens Leferink is de laatste tijd wel zichtbaar geworden dat meer inwoners een achterstand hebben met de betaling van hun energierekening. Dat blijkt volgens haar uit het systeem van vroegsignalering dat de gemeente met verschillende partners heeft opgezet. Daarin zitten onder andere de woningcorporatie en water- en elektriciteitsbedrijven. “Als er één maand wordt overgeslagen wordt daar een melding van gemaakt.”

Dat systeem moet volgens Leferink grotere problemen voorkomen. “Gemiddeld komen inwoners bij ons als ze al vijf jaar schulden opbouwen en een gemiddelde schuld hebben van 45.000 euro. Hoe eerder ze bij ons komen, hoe eerder we problemen kunnen aanpakken.” Volgens Leferink wordt er met de inwoners met schulden een route bepaald om via de schuldsanering uit de schulden te komen. (Erik van Leeuwen)


Grauwe gans kost Zuid-Holland veel geld

Regio - In de provincie Zuid-Holland werd vorig jaar bijna drie miljoen euro uitgekeerd aan tegemoetkomingen in faunaschade. Dat is bijna 1 miljoen meer dan het jaar ervoor. Ook in andere provincies is de schade gestegen.

De schade wordt vooral veroorzaakt door de grauwe gans. Daarvan zijn er steeds meer in deze provincie en het gras dat zij eten wordt steeds duurder. De provincie zet, op advies van de Faunabeheereenheid Zuid-Holland, sinds dit jaar steviger in op het beheer van de grauwe gans.

De stijging van de schade past in het landelijke beeld. Landelijk is vorig jaar bijna 37 miljoen euro aan schade uitgekeerd. Vooral in het voorjaar ontstaat veel schade. Ganzen eten dan het gras, waardoor veehouders vervangend voer voor hun vee moeten bijkopen. Met de stijgende prijzen van gras en ander veevoer groeit de schadepost. Naast de grauwe gans, zorgen in Zuid-Holland de knobbelzwaan, de brandgans, de kolgans en de smient voor de meeste schade.
De provincie zet in op het voorkomen dan wel beperken van de schade. Voor de ganzen heeft de provincie in december een nieuw faunabeheerplan goedgekeurd waarbij ingezet wordt op vermindering van het aantal ganzen. Voor de knobbelzwaan en de smient is dat op dit moment echter door de rechter verboden.