PvdA/GL: 'Gemeente moet kansarmen meer beschermen'

Waddinxveen - Uit het verkiezingsprogramma van de PvdA/GroenLinks zet deze partij niet in op een zogenoemde participatiemaatschappij, maar wordt 'de (gemeentelijke) overheid weer de beschermer van de kansarmen die door de marktwerking in de knel zijn geraakt'. 

PvdA/GL wil daarom dat het minimabeleid wordt verbreed tot armoedebeleid. 'Armoedebestrijding is het fundament van een goed en geslaagd sociaal beleid. Regelingen die dit ondersteunen zijn ruimhartig ingericht en niet voortdurend punt van discussie bij bezuinigingen'.  Ook moet, volgens de partij, vaart worden gemaakt met de ontwikkeling van het bedrijventerrein langs de Noordkade. De grond moet herbestemd worden voor start-ups en voor extra woningbouw, waarbij nog meer aandacht wordt besteed aan de bouw van sociale (huur)woningen en de jongere doelgroep. De partij benadrukt dat wonen een recht is en geen beleggingsobject. Een ander speerpunt van de partij is extra aandacht voor jongeren. 'We willen jongeren gericht betrekken bij initiatieven vanuit wijk en buurt door bijvoorbeeld deelname aan wijkinitiatieven, woningbouwprojecten en culturele activiteiten.' 

De partij wil het 'ongebreidelde verdozen’ van de omgeving en het uitbreiden van wegen en industrie zoveel mogelijk zien te beperken. De druk op de woon- en leefomgeving wordt steeds groter. 'We naderen een punt waarbij dit ten koste gaat van de leefbaarheid', waarschuwt PvdA/GroenLinks. 

Om inwoners meer mee te laten beslissen over onderwerpen, pleit de partij voor een burgerforum. 'We nodigen daarvoor per jaar of per project inwoners uit en checken bij de besluitvorming of de uitvoering klopt met wat er is besproken'. En mocht de gemeente geld overhouden op de jaarrekeningen, dan moet maximaal de helft besteed worden aan het zogenoemde Denk en Doe Mee Fonds waarbij inwoners meedenken en beslissen over gerichte projecten ter verbetering van de leefomgeving.


Kantoorpand mogelijk omgezet in negen woningen

Waddinxveen - De eigenaar van een pand aan de Middelburgseweg 1a in Waddinxveen heeft een aanvraag ingediend bij de gemeente om het kantoorpand op zijn terrein te veranderen in 9 woningen. De gemeente had dit al goedgekeurd, maar werd door de commissie voor bezwaarschriften op de vingers getikt, omdat niet de juiste procedure zou zijn gevolgd.
Omdat de Middelburgseweg buiten de bebouwde kom ligt, moet de eigenaar opnieuw een aanvraag indienen en moet door de gemeente een uitgebreide procedure in gang worden gezet. De commissie voor bezwaarschriften was bij de zaak betrokken omdat er door een omwonende een bezwaar was ingediend dat overigens ook gegrond is verklaard.