Verlaging van maximumsnelheid N219 op tafel

Zuidplas/regio - De maximumsnelheid op de N219 tussen de snelwegen A20 en A12 wordt mogelijk in de toekomst verlaagd. De aanpassing van de snelheid hoort bij een pakket maatregelen dat wordt overwogen om de verkeersdoorstroming rondom het Vijfde Dorp in buurgemeente Zuidplas goed te houden.

Op de verbindingsweg tussen de A20 en A12 mag nu tachtig kilometer per uur worden gereden. Die maximumsnelheid zou in de toekomst verlaagd kunnen worden tot zestig of vijftig kilometer per uur. Marco van Lente, opgavemanager van het middengebied van de Zuidplaspolder, zei onlangs dat de verlaging van de maximumsnelheid op tafel ligt. 

Zeker is dat er de komende tien jaar veel gaat gebeuren qua infrastructuur in het gebied. Dat is ook nodig om een ‘verkeersinfarct’ te voorkomen. Provincie Zuid-Holland en de betrokken gemeenten hebben samen vele miljoenen uitgetrokken voor mobiliteit en een goede doorstroming van het verkeer.
In het Vijfde Dorp komen achtduizend woningen en er is 65 hectare aan bedrijventerrein gereserveerd. Het aantal verkeersbewegingen in het gebied zal daardoor fors toenemen.

Er zijn inmiddels diverse ver-keersonderzoeken gehouden. Die laten een forse toename van het verkeer zien. De modellen hebben de gevolgen voor het verkeer tot 2040 in kaart gebracht voor de hele omgeving. Daarbij is ook gekeken naar de effecten van de toekomstige verbreding van de A20, de bouw van het Koningskwartier in Zevenhuizen, van Westergouwe in Gouda en de Triangel in Waddinxveen.
(Erik van Leeuwen)