Wanneer start de 21e eeuw in Waddinxveen?

Bomen zijn hier aangeschoten wild. Zoals de 77 in zand gezette exemplaren aan de Zuidelijke Rondweg. Voor de Nieuwe Vredenburghlaan zijn 101 gezonde bomen gedood. Aan de Oude Dreef zijn 99 bomen omgehakt, plus 84 naast de spoorlijn en 108 in de Bomen(!)wijk.

Sinds 2016 belooft de gemeente herhaaldelijk meer bomen te planten. Naast de al verplichte, maar achtergebleven vervanging bij kappen? De koolstofschuld van Waddinxveen stijgt verder door grote bomen te vervangen door kleinere. Wanneer wordt het vernietigen van deze natuurlijke CO2-opslag tegengehouden vanwege de klimaatafspraken?

In deze provincie met de grootste natuurachterstand van Nederland staat de CO2-opslag van bomen (en de bijbehorende ondergrondse schimmelnetwerken van koolstof) op grote achterstand. Wanneer geeft de gemeente alsnog alle ruimte voor de aanleg van het oorspronkelijke Bentwoud door af te zien van de overbodige en schadelijke Bentwoudlaan?

Meerdere wethouders hebben actief meegewerkt aan de komst van vier enorme houtovens. De gemeentelijke zwembadoven stookt al jaren nabij woningen. Dankzij alerte inwoners is Beijerinck afgehaakt, zonder 76 mln stooksubsidie. Wanneer gaat de gemeente de 1½ jaar vertraagde motie ‘Stop Biomassa’ uitvoeren met het intrekken van de andere onterecht verstrekte vergunningen (en 90 miljoen subsidie)?

De gemeente heeft het afvalstation verplaatst vanwege Triangel. Waarom wil de gemeente afvalbedrijf ‘Tata’ Wagro verdubbelen, eveneens nabij Triangel en andere woonwijken? Wanneer wordt verplaatsing of sluiting bespreekbaar?

Wie wil dat bestuurders de vervuilers blijven belonen op kosten van de inwoners en de leefomgeving? Wethouders vertrekken hier opvallend vaak na hun schadelijke daden. Maar hun 20e-eeuwse denkbeelden zijn vooralsnog dominant in politieke keuzes en beleidsplannen om mens, natuur en klimaat verder te beschadigen. Waarvoor kiest u op 16 maart?

Remko Roos