Duurzame cosmetica, wat is dat eigenlijk?

We gebruiken allemaal cosmetica, maar staan we er eigenlijk wel eens bij stil of die producten behalve ons een beter gevoel geven, vaak in de eerste plaats het milieu bederven, lelijker maken?

Wat is duurzame make-up? Bestaat dat wel?
Hoewel je natuurlijk ook je eigen basiscosmetica, zoals tandpasta en zeep, makkelijk zelf kunt maken, kun je ook gaan letten op een aantal zaken. Makkelijk is anders, want de ingrediëntenlijst staat altijd in microlettertjes op het product zelf of de verpakking.

Hoe herken je duurzame cosmetica?
Die zou aan de volgende acht criteria moeten voldoen. Dat controleren is voor de gewone consument eigenlijk ondoenlijk. Je hebt daar een dagtaak aan. Maar toch, voor wie het wil proberen:
- Te beginnen met het makkelijkste criterium om na te gaan: zijn de ingrediënten plantaardig en liefst afkomstig van biologische landbouw? Daarvoor is criterium twee bruikbaar.
- Heeft het product een ECOCERT-certificaat? (dan gaat het om echte natuurcosmetica).
- Is het niet getest op dieren (cruelty free)?
- Zijn de ingrediënten, voor zover niet plantaardig maar synthetisch, niet slecht voor het milieu en de eigen gezondheid? Hierbij kun je denken aan parabenen, siliconen, sulfaten, weekmakers, tolueen en aardolie.
- Is de verpakking herbruikbaar, dat wil zeggen kan hij gerecycled worden? Vaak is de verpakking een mix van papier en plastic of weekgemaakte plastic. Geen van allen te recyclen, slechts te verbranden.
- Is de productieketen transparant? Wat is dat eigenlijk? Je kunt dan zien waar het product en alle onderdelen van het product vandaan komen. De consument is daarin steeds meer geïnteresseerd.
- Geen kinderarbeid
- En, bij cosmetica heel belangrijk: zitten er geen microplastics in, die overal in het milieu terecht komen, zelfs tot in de baby in de baarmoeder.