Waddinveense molenfans welkom bij buur Zevenhuizen

Zevenhuizen/Waddinxveen - De bovenverdieping van het museum van Oud Zevenhuizen-Moerkapelle aan de Tweemanspolder is het domein van de stichting Verzameling Ons Molenverleden. Alles in de vertrekken ademt molengeschiedenis en molenaars. De vorige maand gestarte expositie over de Waddinxveense molens is verder geactualiseerd. Aanstaande zaterdag 27 november is het museum open van 13.30 tot 17.00 uur.

Meer dan tachtig molens waren te zien vanuit de kap van de Bovenmolen van de Zevenhuizense Tweemanspolder. Van een groot deel van die molens bestaat afbeeldingen. Naast de molens en hun geschiedenis wordt ook aandacht besteed aan de mensen op de werkvloer: de molenaars. In de wijde omgeving blijken families te wonen die een - vroegere - familieband hadden met een molenaar. Dat geldt voor de watermolens rond de Rotte, maar net zo goed de molenaars van de industriemolens in de regio, zoals de papiermolenaars uit Waddinxveen en de zaagmolenaars. Immers, molens waren dé industrie van voor het stoomtijdperk.

Binnen Ons Molenverleden is ook de aandacht voor de namen van de molenaars door de jaren heen. Het streven is om zoveel mogelijk namen aan de vergetelheid te ontrukken. Lezers/bezoekers die daar informatie over hebben, of er meer over willen weten, zijn dan ook van harte welkom in het museum.

Achtkante molens in deze regio waren van oudsher ver in de meerderheid. Niettemin was er ook een aantal wipmolens, waar je vandaag de dag tevergeefs naar zoekt. Aan de Rottedijk in Moerkapelle is wel een ondertoren te vinden van de polder de Wilde Veenen. Verder waren er wipmolens in Bergschenhoek, Zevenhuizen en Waddinxveen.

In de buurtschap Broek, nu Waddinxveen, stond de wipmolen van de Oostpolder, ook wel Moordrechtse wip genoemd. Tot 1904 vervulde deze molen een rol in de waterhuishouding. De molens waren in vroeger tijden sterk met het dagelijks leven verbonden; veel mensen waren afhankelijk van goed functionerende molens. Waddinxveense molenfans kunnen hun hart zaterdag ophalen in buurgemeente Zevenhuizen.

Op de begane grond van het museum heeft de stichting Oud Zevenhuizen-Moerkapelle een tentoonstelling met het thema 'Tweede Wereldoorlog' ingericht en kan men terecht voor voorouderonderzoek.
Beide musea aan de Tweemanspolder 15 zijn gratis te bezoeken. De geldende coronaregels zijn van toepassing. Dat betekent dat bezoekers hun QR-code en geldig identiteitsbewijs moeten tonen.