Geen hoogbouw verwacht in buurgemeente Zuidplas

Zuidplas – Zuidplas mag dan in de toekomst fors groeien met de komst van het vijfde dorp, maar dat gebeurt zonder ‘stadse’ allures en dus geen metershoge woontorens. Politieke partijen zijn eensgezind over hoogbouw in de gemeente. “Dat willen we hier niet.”

De partijen vinden allemaal dat hoogbouw – van zeventig meter en hoger – niet past bij het dorpse karakter van Zuidplas. Tijdens de commissie Ruimte afgelopen week bleken enkele commissie- en raadsleden te gruwelen van het idee dat Zuidplas, net als Capelle, een ‘Chinese muur’ krijgt.

De avond was bedoeld om richting te geven aan de ideeën die er zijn over gestapelde bouw in Zuidplas. Wat dat betreft kan de commissie terugkijken op een effectieve avond. Ja, zo kan worden geconcludeerd, gestapelde bouw is een prima manier om te voldoen aan de behoefte - vooral de vraag naar appartementen is enorm - maar er is wel een limiet. Vier tot zes woonlagen wordt acceptabel gevonden. Hoeveel lagen precies, is afhankelijk van de situatie ter plekke.