De hop. (foto: Maurits de Heer)
De hop. (foto: Maurits de Heer)

Elkaar verdringen bij 't Gouwebos om een foto te maken van de hop

Waddinxveen - Het was een drukte van belang zondagochtend bij 't Gouwebos, aan de kant van het Noordeinde. Tientallen vogelspotters deden hun best om de zogenoemde hop zo mooi en duidelijk mogelijk op de kiek te zetten. 

Ook de 15-jarige Maurits de Heer snelde met zijn camera naar de juiste locatie. Dat er een bijzondere vogel was gespot in Waddinxveen, ging als een lopend vuurtje door de regio.

De hop komt vooral voor in gematigd- en subtropisch Europa van open bossen tot grassteppen en woestijnachtige omgevingen. Het Iberisch Schiereiland is verreweg het belangrijkste broedgebied. Hoppen worden vooral aangetroffen in stenige gebieden, op muurtjes en rond ruïnes. Ze overwinteren in Zuid-Europa en Afrika. In Nederland is de hop een doortrekker in uiterst klein aantal die vooral in april/mei en september/oktober weleens gezien wordt. De hop broedt van april tot in juni. Heeft één legsel (soms twee) met meestal 4-7 eieren. Broedduur 14-16 dagen. Het nest bevindt zich in boomholtes, muren en steenhopen. Vrouwtje en kuikens verdedigen zich tegen indringers door ze te besproeien met een stinkende vloeistof. De jongen zitten zo'n 26-30 dagen op het nest voor ze uitvliegen (bron: vogelbescherming en Wikipedia). Begin van de twintigste eeuw werd de hop als broedvogel in Nederland steeds zeldzamer.
Via de site waarneming.nl kunnen natuurliefhebbers elkaar inseinen over bijzondere dieren die in Nederland worden gespot. Door de exacte locatie te noemen, kan je soms over de koppen lopen. Wat dat betreft viel het nog mee het afgelopen weekeind in de buurt van zorgboerderij van stichting Gouweburgh Uniek in Waddinxveen. (Foto: familie De Vries).
Al haalde de hop met al zijn bewonderaars nog wel de televisie op zondag.