Wat kun je doen als je kind gepest wordt?

Als ouder kun je het beste open blijven staan voor een gesprek, goed luisteren en handvaten meegeven als je kind wordt gepest. De volgende tips van Stichting Stop Pesten Nu kunnen daarbij helpen:

1. Het kind dat gepest wordt, niet de schuld geven
Het idee leeft dat kinderen die gepest worden daar op een of andere manier verantwoordelijk voor zijn, omdat ze zwak overkomen. Ze krijgen dan het advies om het pesten te negeren of dat ze gewoon eens voor zichzelf op moeten komen. Zo lijkt het dat zij moeten veranderen. Geef kinderen duidelijk de boodschap dat kinderen die gepest worden hier zelf geen schuld aan hebben.

2. Veilig melden mogelijk maken
Een van de grootste struikelblokken om het pesten te stoppen, is de geheimhouding die er meestal bij hoort. Toon erkenning en waardering voor het risico dat kinderen nemen als ze het pesten aankaarten. Houd hierbij zoveel mogelijk rekening met de wensen van het kind. Als een kind zich veilig voelt, stijgt de kans dat het een pestprobleem zal melden.

3. Zelfvertrouwen opbouwen
Als er een goed middel bestaat om pesten te voorkomen, is het zelfvertrouwen. Het is belangrijk om de sterke kanten, verschillen en beperkingen te leren zien en aanvaarden bij zichzelf en bij anderen.