Op de muur achter het formuis replica's van oud-Hollandse 'witjes'.
Op de muur achter het formuis replica's van oud-Hollandse 'witjes'.

De droomkeuken van Marije
met de oven als blikvanger

Martijn woonde al in ons jaren ‘20-huis toen ik in 2007 bij hem introk. In 2009 werd onze oudste dochter, Medden (9), geboren. Toen ik zwanger was van onze zoon, Mees (6), werd het huis en met name de bovenverdieping toch wel klein. We twijfelden of we zouden verhuizen of verbouwen. Het werd het tweede. Een bevriende architect toverde ons kleine huisje om in een fijne, ruime woning met voldoende kamers voor het hele gezin. Inmiddels hoort ook dochter Minte (4) erbij. Alle ruimtes en details in ons huis zijn uitgebreid besproken met de architect. Wij wisten precies wat wij wel en niet wilden. Zo vinden wij het heel belangrijk dat het huis zijn karakteristieke gevel, ramen en balken heeft behouden.

Gezinskeuken
Tijdens deze grote verbouwing kwam ook onze keuken aan de beurt. Het vloeroppervlak was al aanwezig, maar daar werd in de oude situatie niet optimaal gebruik van gemaakt. Onze wens was een gezinskeuken met voldoende werkoppervlak, berg- en loopruimte en degelijke apparatuur. Wij kozen voor een terrazzovloer en dito aanrechtblad. Voor de tegels hebben we replica’s van oud-Hollandse witjes uitgezocht. De keukenkastjes zijn afkomstig uit onze voormalige keuken en wij hebben er een aantal kastjes extra bij laten maken.

In de oude keuken zat een 4-pits kookplaat en ook een combimagnetron. Voor onze nieuwe keuken wilden we een groter fornuis, met een fijne oven en natuurlijk moest het geheel ook mooi zijn. Zo kwamen we uit bij Boretti. Na wat speurwerk op internet zijn we naar een grote kookwinkel (het Kookpunt), in Rotterdam gegaan. Wij vinden het prettig om zo een dergelijk product in het echt te zien en ‘te voelen’. Wij kozen voor een antracietkleurige Boretti met 5 gaspitten en elektrische oven. Het fornuis is lekker ruim, makkelijk in gebruik en is prima schoon te maken. De oven gebruik ik vooral voor het maken van ovengerechten, pizza’s en broodjes. Ik houd van koken, maar ik ben geen keukenprinses. Op zondag bakken we verse croissantjes en mijn lasagne is een van de favorieten van de kinderen, onlangs hebben zij daar mijn stoofpotje aan toegevoegd.

Interieur
Wij houden van uitgesproken kleuren in ons interieur. Daarom kozen wij voor een witte keuken als basis, met een terrazzovloer, plus aanrecht en natuurlijk de Boretti. Blauwe muren zijn sneller overgeverfd dan alle keukenkastjes. Verder houd ik ervan het servies op de plankjes te wisselen. Bij het koffieapparaat, in het bordenrek en op de schouw staat regelmatig wat anders. Zo ziet de keuken er met een paar simpele wisselingen steeds weer verschillend uit.

Wanneer we thuiskomen na een vakantie, lopen we eerst naar de keuken en nog altijd word ik heel blij van deze ruimte. Hij is ruim, gezellig, praktisch, past bij ons huis en bij ons!
Meer informatie: Boretti.
(Bron: woonblog Voorlichtingsburo Wonen)


Boekentip: Een land waarover is nagedacht

Waarom ziet Nederland eruit zoals het eruitziet? Dat is voor een groot deel te danken aan de fantasie van architecten en stedenbouwers. En wat in de afgelopen eeuw steeds belangrijker werd, is de rol van de ruimtelijke ordening, van de lokale politiek tot het landsbestuur. Planning is politiek.

In de twintigste eeuw bouwde ambtelijk Nederland een ‘ordeningsstaat' op. Het uiterlijk van Nederland - van groeikern tot bufferzone, van Bijlmermeer tot Vinexwijk - is er blijvend door beïnvloed. Hoe kwamen de wijken tot stand? Wat was de rol van ontwerpers, ambtenaren en bestuurders? Daarover gaat Een land waarover is nagedacht, in tal van anekdotes. Die ordeningsstaat was in zijn beste dagen een geoliede organisatie die met vaste hand de regie voerde. Dit boek is een pleidooi om dat unieke systeem van planning en ontwerp niet verloren te laten gaan.

Afbeelding