Provincie reserveert ruim 80 miljoen voor warmteleiding

Regio - Een meerderheid in Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft ingestemd met het reserveren van 81 miljoen euro voor de aanleg van Warmteleiding WarmtelinQ+ (WLQ+) door Gasunie.

De WLQ+ is onderdeel van de ‘backbone’ van het toekomstige Warmtetransportnet Zuid-Holland en levert een belangrijke bijdrage aan de energietransitie in de provincie.

Gedeputeerde Jeannette Baljeu: "Dit is een stap van formaat om de warmtevoorziening te verduurzamen en de restwarmte uit de havenindustrie te gebruiken voor de warmtelevering aan huishoudens en bedrijven. Ook kunnen we zo op termijn de uitstoot van CO2 en stikstof in Zuid-Holland verminderen. Aansluiting op een warmtenet is een kostenefficiënte manier om ‘van het gas los' te gaan. Wij realiseren ons dat dit voorstel een fors beslag legt op de provinciale middelen, maar we vinden dit passend en verantwoord tegen de achtergrond van de benodigde energietransitie.”

Geldzaken
Op het warmtetransportsysteem kunnen in de toekomst ook andere bronnen zoals geothermie worden aangesloten. De provincie Zuid-Holland draagt maximaal 81 miljoen euro bij aan de WLQ+, door middel van een subsidie. Daarnaast is er een provinciale garantie van maximaal 22,5 miljoen euro voor het gehele systeem (WLQ/WLQ+) beschikbaar als subsidie, in de vorm van een lening.


Onderhoud hefbrug heeft gevolgen voor sommige horeca

Waddinxveen - In de periode dat onderhoudswerkzaamheden plaatsvinden aan de hefbrug in Waddinxveen (van 26 juni tot en met 25 juli) worden mogelijk ijsjes verkocht naast de pontonbrug. Met dit mogelijk alternatieve verkooppunt wordt ijszaak Merino tegemoet gekomen.

Kreta
Voor restaurant Kreta wordt gekeken of een tijdelijke terrasverplaatsing een oplossing is.
VVD-raadslid Ellen van Helden wees het college erop dat de horecabedrijven aan de Nesse al hele moeilijke maanden door corona en veel regen achter de rug hebben, en dat onderhoud aan de hefbrug vanaf het komende weekend niet ook nog eens mag leiden tot minder omzet, nota bene in de warmste maanden van het jaar.

Compensatie
Volgens het college heeft de provincie Zuid-Holland oog voor de horecabedrijven en wordt naar praktische oplossingen gezocht nu met name Merino en Kreta gevraagd zijn hun terrassen te sluiten tijdens het brugonderhoud. Daarnaast wordt ook over financiële compensatie gesproken.