Duurzamer met papier en karton

Het stond onlangs in de krant: er is een tekort aan papier en karton. Grootste oorzaak: toename van pakketpost. Ook de paperless office lukt nog niet. Dat is niet bij te benen qua houtproductie. Weliswaar neemt de oppervlakte Europees (productie)bos per dag met zo'n 1500 voetbalvelden toe, maar natuurbos neemt wereldwijd juist met duizenden voetbalvelden af. Nieuwe aanplant is pas na 10-80 jaar oogstbaar, en vormt zeker nog geen biodivers natuurbos.

Kan dit duurzamer? Soms is het simpel: minder gebruik is het best. Dus minder online bestellen, printen, reclame, en gebruik kringlooppapier of papier uit duurzaam beheerde bossen. Voor meer info, keurmerken zoals FSC® en PEFC®, et cetera, zie bijvoorbeeld www.milieucentraal.nl/bewust-winkelen/uitgelichte-producten/papier.

Papier kan ook anders dan van hout worden gemaakt, bijvoorbeeld van olifantsgras of bamboe, maar ook van tomatenloof en ander landbouwafval. Bij de verwerking van granen, hennep en suikerriet blijft 80 procent afval over. Het merendeel daarvan wordt nu nog verbrand; bij ons in biomassacentrales, in armere landen gewoon in de open lucht, waarbij veel CO2 vrijkomt en lucht en bodem vervuild worden. Hergebruik beperkt de uitstoot en je gebruikt dezelfde plant twee keer: voor voedsel én als grondstof voor papier en karton, zonder extra grondgebruik. En de boer krijgt nu tweemaal betaald. Voorbeelden zijn Paperwise; printpapier en karton van landbouwafval, en Vibers; karton en papier met olifantsgras.

Ja, vaak zijn duurzaam papier en karton duurder en niet iedereen kan dat betalen. Maar wie dat wél kan en doet, helpt om te investeren in onze duurzame toekomst. Dat zorgt er ook voor dat toekomstige generaties juist minder lasten te dragen hebben. Die keuze is aan ons, en wel nu.
Reacties naar info@waddgroen.nl.