Asbij. (foto: Natuurmonumenten)
Asbij. (foto: Natuurmonumenten) Ed Phillips

Natuurmonumenten start
petitie om insecten te redden

Regio - Om bewoners en hun gemeenten bewust te maken van hun verantwoordelijkheid voor het instandhouden van het leefgebied van insecten, is Natuurmonumenten een petitie gestart.

De afgelopen 30 jaar is driekwart van de insectenpopulatie verdwenen en de gevolgen daarvan zijn ook voor andere dieren en planten rampzalig, weet Natuurmonumenten. Op veel plekken gebeuren al goede dingen, ziet boswachter John Pietersen. Mensen halen tegels weg uit hun tuin en voegen bloemen en planten toe. “Ik zag pas een jonge wulp zijn best doen om met zijn snavel beestjes uit de grond te halen, maar dit deed 'ie op een kunstgrasveldje. Het zou natuurlijk veel mooier zijn als daar echt gras met bloemen voor zou terugkomen.”

Het groenbeheer van gemeenten speelt ook een belangrijke rol. Pietersen: "Als je bloemen en planten meer ruimte geeft om te bloeien, kunnen insecten daar schuilen en voedsel vinden. Meer doen voor insecten betekent vaak simpelweg ‘minder doen': minder vaak maaien, minder vaak een sloot uitbaggeren en meer ruimte creëren waar ‘onkruid' haar gang kan gaan. Zo ontstaat er vanzelf meer groen en meer kleur.”
De petitie tekenen kan op https://www.natuurmonumenten.nl/teken/petitie