Last-minute advies en weetjes

Vaders hebben in Nederland lang moeten wachten op 'hun' dag. De eerste Moederdag vierden we in 1924, Dierendag volgde in 1930. Papa's worden sinds 1937 jaarlijks verwend op een eigen dag.
Nederland was laat met een dag voor vaders. In de Verenigde Staten ontstond de feestdag in 1910. Tijdens het presidentschap van Richard Nixon, in 1972, werd de feestdag officieel erkend.
Een stropdas of paar sokken is al jaren een populair vaderdagcadeau. "Vaak is het de moeder die een cadeautje regelt", weet Paul te Grotenhuis van INretail. Dit jaar valt de keus vaak op gadgets als stappentellers of smartwatches. "Soms hebben vaders er ook wat coronakilootjes bij, dus een polo of T-shirt mag wat losser en hoeft niet per se meer slim-fit.”
Vanwege het Europees kampioenschap voetbal zijn ook Oranje-spullen populair, merkt de ondernemersorganisatie. "Misschien krijgt vader wel een koptelefoon voor het tv-kijken, als moeder dat wil.”
Wie nog een origineel cadeau zoekt, kan de zwaar getroffen horecasector laten meeprofiteren. "Door middel van een waardebon om bijvoorbeeld samen te brunchen of op het terras te zitten", oppert Te Grotenhuis.
België viert een week eerder Vaderdag en Duitse vaders staan centraal op Hemelvaartsdag. Waarom? Zij koppelen Vaderdag aan de dag waarop Jezus in de hemel werd herenigd met zijn vader.