Diana van Vark in De Sniep, dat wordt overgeslagen in de verenigingscompetitie.
Diana van Vark in De Sniep, dat wordt overgeslagen in de verenigingscompetitie.

Wennen aan het nieuwe zwemmen

ZWEMMEN
Waddinxveen – Het was voor zwemmers en begeleiding van De Gouwe zondag flink wennen bij de eerste wedstrijd van het seizoen. “Héél apart”, noemde De Gouwe-trainer Diana van Vark dan ook de eerste kennismaking met het ‘nieuwe zwemmen’. “Maar we maken in ieder geval weer water.”

Door Erik van Leeuwen

Van Vark keek zondag halverwege de junioren-jeugd-senioren wedstrijd, waar plekken te verdienen waren voor de regionale kampioenschappen, eens omhoog. Normaal waren de tribunes van het Goudse Groenhovenpark volgepakt met aanmoedigende vaders en moeders. Zaterdag kwam er geen geluid van boven, want vanwege het coronavirus bleven de paar honderd stoelen op de tribune allemaal leeg.

Het was niet de enige ‘corona-aanpassing’ in het Goudse zwembad. De starter had zijn fluitje ingeruild voor piepje, kamprechters, die normaal meelopen met de zwemmers in het water, moesten op één plek blijven en vóóral niet bewegen. Ook de trainers hadden een ‘loopverbod’ gekregen. “Normaal gesproken loop ik aan de kant van mijn zwemmer”, zei Van Vark. “Door te roepen en armbewegingen te maken probeer ik ze te coachen. Of ik ze dan bereik in het water? Ja hoor, we hebben een soort geheime taal. Zwemmers weten precies wat ik bedoel. Als ik bijvoorbeeld mijn armen lang maak, weten ze dat ze zich meer moeten strekken.”

“Het was tijdens de wedstrijden heel stil. Je hoorde het geluid van het water, meer niet.” Van Vark merkt dat niet alleen de coaches, maar ook de zwemmers er last van hebben. “Eigenlijk is alles anders. Als vereniging zit je ook niet bij elkaar, want de organisatie had een scheiding gemaakt tussen achttien-plus en achttien-min. Het deed allemaal een beetje onwerkelijk aan.”

Ze constateerde bij een aantal van haar pupillen – De Gouwe had zondag negen zwemmers in de banen liggen – frustratie. “Zo’n wedstrijd is meestal goed voor vele pr’s. Nu niet. We hebben maanden stilgelegen. Toen we mochten zwemmen, konden we alleen trainen in de breedte. Vijftien meter is dat in De Sniep. Sinds drie weken trainen we weer normaal. Dat is tekort om weer in vorm te zijn.”

Dochter Angelique (23), de kopvrouw van de Waddinxveense zwemmers, kwam in Gouda in actie op de 400 meter vrije slag. Ze zwom een seconde boven haar besttijd. Moeder Van Vark: “Als je van buiten- naar binnenwater gaat, heeft dat altijd wat tijd nodig. Het komt straks wel weer.” De Gouwe richt zich nu op de eerste wedstrijd in de verenigingscompetitie op zondag 4 oktober. De Waddinxveners staan voor de zware klus om zich te handhaven in de B-klasse. “Het wordt aanpoten voor ons. Niet in elke leeftijdscategorie zitten we ruim in de zwemmers.” Van Vark, al bijna vier jaar hoofdtrainer van De Gouwe, vindt het jammer dat de verenigingscompetitie De Sniep niet aandoet. “Onze twee clubs, waarmee we zwemmen – BZ&PC uit Bodegraven en De Kempvis uit Spijkenisse – vinden het water bij ons te warm.”