Dirk van der Eijk (links) van de Stichting Weids Bloemendaal staat de raad te woord. (Foto en tekst: Myriam Dijck)
Dirk van der Eijk (links) van de Stichting Weids Bloemendaal staat de raad te woord. (Foto en tekst: Myriam Dijck)

Doortrekken parallelstructuur A12 'bijna crimineel te noemen'

Waddinxveen – "Nieuw asfalt is niet de oplossing." Dat zei Martin van Dijk van bewonerscomité Bloemendaalseweg, Zuidpunt Reewal en Otweg tijdens een werkbezoek van de raad van Waddinxveen op vrijdag 18 september. “Kijk eerst naar wat je hebt voordat je nog meer wegen gaat aanleggen.”

Het bezoek aan polder Bloemendaal organiseerde Van Dijk samen met Stichting Weids Bloemendaal om te reageren op plannen uit het verkeersproject Beter Bereikbaar Gouwe. Hierin worden verschillende nieuwe wegen geopperd die de verkeersproblematiek in het gebied rondom de Gouwe moet oplossen.

Van Dijk is niet te spreken over bepaalde trajecten zoals het doortrekken van de parallelstructuur langs de A12. “Dat is bijna crimineel te noemen. Dit gaat dwars over de kavelindeling, waardoor het polderlandschap zoals het hier al 800 jaar bestaat verloren dreigt te gaan.” Ook tast dit volgens Van Dijk het broedvogelgebied ernstig aan en gaat het voorgestelde traject dwars door een stuk polder waar de zeldzame kievitsbloem groeit.

Volgens Dirk van der Eijk van Stichting Weids Bloemendaal moet er daarnaast een oplossing komen voor de drukte op de Henegouwerweg (de N207). Zijn voorstel: een ongelijkvloerse kruising bij de Brugweg in combinatie met een rotonde 200 meter verderop richting Boskoop. “Afslaand verkeer kan dan via de rotonde omrijden. Zonder rotonde zouden er extra rijstroken moeten komen en daar is geen ruimte voor, of je zou heel veel moeten slopen.”

Een dag eerder, donderdag 17 september, waren Van der Eijk en Van Dijk nog op bezoek bij gedeputeerde Floor Vermeulen om hun ideeën kenbaar te maken.
De provincie stuurt het project Beter Bereikbaar Gouwe aan. Waddinxveen is één van de zes overheidspartijen die inspraak heeft. Dit najaar wordt naar verwachting een maatregelenpakket in concept gepresenteerd. In 2021 volgt dan de definitieve besluitvorming over de ontwerpen.