Stop met verspillen! Gebruik deze app

Wij van Waddgroen.nl, uw groene gids voor duurzamer leven in Waddinxveen, roepen alle Waddinxveners op mee te doen aan de Verspillingsvrije week (1-7 september) van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Probeer eens een week lang minder eten weg te gooien. Een leuke uitdaging en nog goed voor je portemonnee ook. Weet je dat we per persoon 34 kilo eten per jaar in de kliko gooien? Dat is toch zo’n 120 euro per jaar. Door niets weg te gooien kun je in een week tijd drie borden eten besparen.

Op de website www.verspillingsvrijeweek.nl kun je je aanmelden en een challenge kiezen waarbij je gecoacht wordt. Bijvoorbeeld: hoe richt ik mijn koelkast goed in of hoe kook ik lekker met restjes. Op sociale media kan hashtag #verspillingsvrij gevolgd worden.

Een bijpassend initiatief is de antiverspillingsapp Too Good To Go. Too Good To Go is al enkele jaren actief bij supermarkten, restaurants en bakkerijen. Het principe is simpel: de overschotten van supermarkten en horeca worden in een Magic Box tegen een derde van de verkoopprijs aangeboden in de app en de klanten halen de box af in restaurant of winkel.
Nu sinds kort ook al meer dan 50 boeren uit het hele land meedoen, komt er nog meer voordeel bij en brengt het ook boeren en burgers dichter bij elkaar. De coronacrisis, de sluiting van de horeca, en de overschotten waarmee boeren daardoor kwamen te zitten, hebben de samenwerking van Too Good To Go met boeren in een stroomversnelling gebracht. Het voedsel wordt niet meer weggegooid en de klant betaalt minder, een echte win-win-situatie, waardoor consumenten tegen een zacht prijsje rechtstreeks bij de boer kunnen kopen. Het was niet moeilijk om boeren te vinden die het weleens een maand wilden proberen. Het bleek een groot succes.

Download de app en probeer deze win-win zelf eens uit.