Partijen naderen elkaar bij Regionale Energie Strategie

Waddinxveen – De zes fracties in de raad hopen deze week, op woensdag 8 juli, een klap te kunnen geven op een gezamenlijke zienswijze voor de Regionale Energie Strategie. Het is de eerste voorzichtige stap op weg naar een definitieve conceptversie van de RES later dit jaar.

De regio Midden-Holland heeft van het Rijk de opdracht gekregen om een gezamenlijk bod uit te brengen voor het opwekken van weersafhankelijke energie tot 2030. Het voorlopige bod van de vijf gemeenten, waaronder Waddinxveen, bedraagt 1567 terajoule. Dat is vertaald 1,24 procent, het percentage dat de regio verbruikt ten opzichte van het landelijke energieverbruik.

De gemeenten worstelen met de vraag hoe ze dit aan gaan pakken. In de gemeenteraad van Waddinxveen is de bereidheid volop aanwezig om een substantiële bijdrage te leveren aan het energievraagstuk, maar wil de raad er tegelijkertijd voor waken dat andere gemeenten in Midden-Holland misbruik van de Waddinxveense goedheid maken. Die angst komt onder andere voort uit de geografische indeling van de regio: Gouda heeft geen ruimte, Bodegraven-Reeuwijk kan zich verschuilen achter het feit dat het ligt in het beschermde Groene Hart-gebied, datzelfde geldt voor de Krimpenerwaard (Stilte 2000-gebied). Ruimte is er wel in Waddinxveen en Zuidplas. De gemeenteraad van Zuidplas heeft al een paar keer duidelijk gemaakt wel zijn aandeel te willen leveren, maar zit niet te wachten op ‘energieshoppers’. De gemeenteraad van Waddinxveen voelt zich daardoor weer verder onder druk gezet. “We moeten niet het rioolputje worden van het energie opwekken”, verwoordde woordvoerder John van der Steldt het gevoel dat raadsbreed leeft. Die angst en ook de onzekerheid over de invloed op het proces, leidde de afgelopen weken tot irritaties binnen de raad. De VVD miste een inhoudelijk debat, andere partijen vonden op hun beurt, dat de liberalen hun zin wilden doordrijven die windmolens vooral zien als vervuilers van het landschap. VVD-raadslid Andrea van der Ploeg: “Wij willen ze niet in onze achtertuin.”
Tot een inhoudelijke discussie kwam het ook deze keer niet, omdat de concrete invulling waar en hoe energie opgewekt gaat worden, eerst in de regio besproken moet worden. Duidelijk is wel dat de VVD in de strijd tegen de windmolens in haar eentje staat. Alle andere partijen geven aan dat het lastig wordt om zonder windmolens aan de energieopgave te voldoen dan wel geen probleem met de windmolens te hebben, of windenergie ‘niet bij voorbaat uit te sluiten’.
(Erik van Leeuwen)