Vlinderstand weer op peil brengen

Door veel buitengewoon droge jaren achter elkaar gaat het niet goed met de vlinderstand in Nederland. Er is te weinig voedsel te vinden. We kunnen het tij proberen te keren door allemaal mee te helpen aan het creƫren van een een goede woonomgeving voor vlinders.

Dat is al mogelijk door de tuin vlindervriendelijk (en ook bijvriendelijk) te maken. Zorg bijvoorbeeld voor nectarrijke planten. Vlinders leven van nectar, een zoete stof die in bloemen zit. Niet alle bloeiende bloemen hebben daar veel van, maar bijvoorbeeld een klimop juist wel. Echte vlinderplanten zijn de vlinderstruik, lavendel, herfstaster en winterheide.

Voedsel voor rupsen
Een vlinder begint als rups en dus moet je ook voedselplanten voor rupsen in je tuin hebben. Rupsen zijn vreselijk kieskeurig, ze lusten vaak maar enkele soorten, de zogenaamde waardplanten zoals de Oost-Indische kers, pinksterbloem, diverse distelsoorten, brandnetel en klaver.

Warmte
Vlinders zijn koudbloedige dieren. Ze hebben zonnewarmte nodig om te vliegen en zoeken de zonnigste plekjes van je tuin op. Plant nectarrijke planten daarom in de zon. En zorg voor zonnige plekjes uit de wind, waar vlinders kunnen opwarmen. Vlinders houden ook van afwisseling in beplanting. Ze oriƫnteren zich met behulp van de planten in een tuin, zoals wij dat doen door gebouwen te herkennen. Het is daarom belangrijk in je tuin variatie aan te brengen in de hoogte van de beplanting, zodat vlinders hun weg kunnen vinden.
Elke vlindersoort overwintert op zijn eigen manier. In een kale, schoon geharkte tuin vinden vlinders geen beschutting tegen regen of kou. Laat uitgebloeide planten staan en ruim niet te netjes op, zodat vlinders, maar ook andere insecten er een goede schuilplaats vinden. Ook egels en vogels zullen dankbaar zijn!