Kerken in anderhalvemetersetting

Waddinxveen - Hoewel (religieuze) samenkomsten tot dertig personen tot de mogelijkheden behoren, beperken de meeste kerkgenootschappen zich in juni nog tot online diensten. Wel bereiden ze zich, elk op eigen wijze, voor op het openen van de kerkdeuren op de eerste zondag in juli, als weer honderd personen, volgens de RIVM-voorschriften, samen mogen komen.

Ook de Kruiskerk doet het in juni nog 'rustig aan' en blijft online-diensten houden. "Op één van de zondagen in juni willen we nieuwe ouderlingen en diakenen bevestigen. Op die zondag zal dus een aantal mensen aanwezig zijn", laat de scriba desgevraagd weten. "Wellicht dat we in de tweede helft van juni een beperkt aantal mensen uitnodigen om te oefenen voor de situatie vanaf 1 juli."
Ruud Vink van Sint Victor antwoordt op de vraag hoe de rooms-katholieke geloofsgemeenschap in Waddinxveen met de richtlijnen omgaat, dat zij zich beroept op de richtlijnen die door de Nederlandse bisschoppen worden voorgeschreven. Dat betekent dat met ingang van 1 juni de publieke vieringen worden hervat met maximaal 30 gelovigen; de Heilige Communie wordt nog niet uitgereikt, dat gebeurt vanaf 14 juni.
Ook Baptistengemeente Ichthus neemt in juni de tijd om zich voor te bereiden op juli; dan hoopt de gemeenschap de deuren voor haar leden weer te openen, bericht Marina Vis van het secretariaat.
De scriba van de hervormde gemeente Waddinxveen, waaronder de Brugkerk, Hoeksteen, Bethelkerk en Morgenster vallen, laat weten de tot dusver geldende beperkingen van deelname aan de erediensten waarbij maximaal 10 mensen per dienst in de kerk aanwezig mogen zijn, enigszins te gaan verruimen tot een maximum van 30 personen. "Gemeenteleden zullen individueel worden uitgenodigd waarbij het landelijke beleid geldt: bij verkoudheidsklachten, koorts of benauwdheid dient men thuis te blijven; en voor leden van 70 jaar en ouder, evenals voor leden met een kwetsbare gezondheid geldt dat het, ondanks de versoepeling van de maatregelen, alsnog niet verstandig is de kerk te bezoeken en hen uit te nodigen."

"Allereerst zijn we de Heere dankbaar dat het aantal besmettingen afneemt", begint scriba C. Rademaker van de hersteld hervormde gemeente Dorpstraat, die handelt overeenkomstig het protocol 'Anderhalvemeterkerk'. De kerk heeft een enquête gehouden onder de leden waarin aangegeven kon worden of men op 1 juni al naar de kerk wilde komen. "Aan de hand van deze uitslag zullen er tot maximaal 30 personen uitgenodigd worden. In de kerkzaal is een looproute en liggen vanaf maandag op de stoelen genummerde kaartjes, 1 tot 30, op minimaal de voorgeschreven afstand."