Wethouder deelt zorgen over beschikbare woningen

Waddinxveen – Waddinxveen staat volgens wethouder Martin Kraaijestein voor een grote klus om iedereen die een woning zoekt passende ruimte te bieden. Hij deelt daarmee de zorgen die er in de raad leven.

Door Erik van Leeuwen

Volgens Kraaijestein moet Waddinxveen zich de komende periode hard inspannen om bij nieuwbouwprojecten ook sociale woningbouw te realiseren. “Dertig procent aan sociale huurwoningen en twaalf procent middenhuur”, is volgens hem een belangrijke voorwaarde om de woningnood te lijf te gaan.

In Waddinxveen zijn lange wachtlijsten. De verwachting is dat die lijst alleen maar langer wordt met de verwachte economische crisis. Voor steeds minder mensen zal een koopwoning bereikbaar zijn. PCW-raadslid Albert Kerssies lanceerde woensdag tijdens de digitale raadsvergadering de term ‘housing first’. Dat spreekt Kraaijestein aan. Hij zei wel dat de gemeente daar de hulp voor nodig heeft van wooncorporatie Woonpartners Midden-Holland. Er zijn plannen om tien beschutte woonplekken – zelfstandig wonen onder begeleiding – te realiseren. Het aantal woon- en daklozen in de regio is in corona-tijd flink gestegen. Gouda neemt de opvang van de regio voor haar rekening. Het aantal personen dat daar wordt opgevangen is significant gestegen: van achttien naar veertig.


Relatief veel jongeren op corona-bon
geslingerd

Waddinxveen – Door de gemeente Waddinxveen zijn tot dusver 35 bekeuringen uitgedeeld die te maken hebben met het negeren van de coronaregels. Dat blijkt uit gegevens die zijn opgevraagd door Hart van Holland. Zeven bekeuringen (20 procent) zijn uitgedeeld aan minderjarigen.

Het merendeel van de coronabekeuringen (27) werd op 5 april uitgedeeld toen een groep personen werd aangetroffen in tapasbar Bienvenida.
Verder zijn op 27 april één volwassene en zeven minderjarigen op de bon geslingerd omdat zij niet genoeg afstand van elkaar hielden. Sinds de noodverordening tegen de verspreiding van het coronavirus is er onder andere een samenscholingsverbod van kracht en moet iedereen zich houden aan de regels die gelden voor een anderhalvemetersamenleving. Gebeurt dat niet dan kan de politie personen en bedrijven bekeuren.

Voor volwassenen bedraagt de boete 390 euro, minderjarigen (onder de 18) moeten 95 euro betalen. Jongeren onder de 12 jaar krijgen geen boete.

Ter vergelijking, in buurgemeente Zuidplas zijn tot dusver 22 personen beboet. Het gros hiervan (13) is uitgedeeld aan minderjarigen. Er zijn geen bedrijven op de bon geslingerd.