CDA en PCW dringen aan op ‘Coenecooppootje’

Waddinxveen – Het CDA en de PCW vinden dat een korte verbinding van de Zuidelijke Rondweg met de Moordrechtboog meer prioriteit moet krijgen bij het college. Beide partijen vrezen verkeersproblemen in de toekomst als straks woonwijk Triangel klaar is en de Vredenburghlaan is opgeleverd.

Door Erik van Leeuwen

Het stukje weg – het gaat over een paar honderd meter – wordt in de volksmond het ‘Coenecooppootje’ genoemd. Frans Schwiebbe van het CDA denkt dat met een relatief kleine ingreep veel ‘verkeersellende’ kan worden voorkomen. Hans van Mourik van PCW is bang dat de verkeersveiligheid in het geding komt. “Er gaan heel veel meer verkeersbewegingen komen. Het wordt een kruispunt van verkeer van het industrieterrein Coenecoop, woonwijk Triangel en de nieuwe Vredenburchlaan die veel extra verkeer zal aantrekken.”

Schwiebbe: “Het zal aanzienlijk drukker worden op de J. A. Beijerincklaan als de Vredenburchlaan er is.”

Beide fracties vroegen al eerder aandacht voor dit in hun ogen mogelijke knelpunt in de toekomst.
Wethouder Kirsten Schippers zegde destijds toe de aanleg van het Coenecooppootje te bespreken in de bestuurlijke groep van Beter Bereikbaar Gouwe (BBG). In maart werd de raad geïnformeerd dat het pootje als idee wordt onderzocht en mogelijk in aanmerking komt voor het concept maatregelenpakket. Dat is niet voldoende voor de PCW en het CDA. “Het is een erg magere toezegging”, aldus Schwiebbe. “Als je de maatregelen in samenhang wilt beschouwen kun je ze niet gefaseerd aanleggen.”

Schwiebbe en Van Mourik willen dat het pootje hoger op de agenda komt. “Van de lijst van langetermijnmaatregelen naar de lijst van kortetermijnmaatregelen.”

Schippers wil eerst het vervolgonderzoek afwachten. “Maatregelen kunnen niet los van elkaar worden gezien. Op dit moment is nog niet duidelijk welke effecten de maatregelen hebben.” Ze zei ook dat de aanleg van het Coenecooppootje een negatief effect op Triangel kan hebben. “Het is niet wenselijk dat er daardoor meer verkeer komt in de wijk.”

Schippers, die van Schwiebbe het verwijt kreeg geen positieve grondhouding te hebben over het pootje, wees ook op het financiële aspect. “Het is geen provinciale weg, als gemeente moeten we deze weg zelf aanleggen. Dat heeft financiële gevolgen.”