Sinds afgelopen weekend is de scouting weer actief. (foto: pr)
Sinds afgelopen weekend is de scouting weer actief. (foto: pr)

Geduld van scouting de Klimopgroep wordt op de proef gesteld

Waddinxveen - Van het weekend is scouting Klimopgroep weer gestart met enkele activiteiten. Sinds de coronacrisis was ook daar alles 'on hold' gezet. Maar nu mogen de zeeverkenners, kabouters en welpen weer aan de slag, binnen de gestelde regels van de Rijksoverheid. Dat betekent dat weer volop gedebatteerd kan worden over wel of geen nieuw clubgebouw; een discussie die al zeker negen jaar duurt.

Door Nicole Lamers

De voorzitter van de Klimopgroep, Sebastiaan van Doorn, zou er bijna moedeloos van worden. "Het is nauwelijks meer in een paar zinnen samen te vatten, wat er in al die jaren al is gezegd en aan plannen voorbij is gekomen. Wel of geen nieuwbouw, naar de Triangel of toch maar niet. Wel een bso in ons gebouw, geen bso. Echt vlot gaat het niet."

Volgens Van Doorn staan er op het huidige scoutingterrein aan het Zuiveringspad drie gebouwen waarvan er twee 'kuis verrot' zijn. In het huidige plan is het de bedoeling om één gebouw te renoveren en één gebouw te slopen en daar nieuwbouw te plegen. Het derde gebouw zal vooral als opslagruimte gaan dienen."

Financiën
De scouting zelf heeft een kleine 80.000 euro op de bankrekening staan voor uitvoering van de plannen (de planmakerij in de Triangel heeft de club 17.000 euro gekost), maar daarmee zegt de scouting nog zo'n ton tekort te komen.
Een medegebruiker zou dan ook zeer welkom zijn, want dan kan ook die partij bijdragen in de kosten. Al een poos geleden is dan ook contact gelegd met kinderopvangorganisatie Quadrant die wel enthousiast was. Bij de lancering van het zoveelste plan, bleek echter dat in het gebied een gasleiding loopt en dat dit, met name voor de bso die het gebouw vaker in gebruik heeft dan de scouting, een risico zou zijn.

De gemeente vroeg advies aan de veiligheidsregio en de VVD-fractie stelde op haar beurt vragen aan het college aangezien op tal van plekken in Waddinxveen gasleidingen liggen in de buurt van scholen en verenigingen en dat lijkt vooralsnog geen probleem. Deze week liet het college van burgemeester en wethouders schriftelijk weten dat de mogelijkheid voor een bso aan het Zuiveringspad nog in onderzoek is. Het aantal meters tot aan de gasleiding speelt hierbij een rol en de toegankelijkheid van het gebied voor hulpdiensten is ook van belang. Mogelijk kan de situatie ook nog aangepast worden.

Het college zegt te beseffen dat een eventuele huurpartner de financiering van een nieuw clubgebouw dichterbij brengt, maar er moet ook nog riolering worden aangebracht en het is gebruikelijk dat een initiatiefnemer zelf de aansluiting regelt. Volgens de Klimopgroep is hier echter een bedrag van 22.000 euro mee gemoeid wat nog eens bovenop de nieuwbouwkosten komt.

Het college durft dan ook geen uitspraak te doen over de vraag wanneer de scouting nu eindelijk kan beginnen met de uitvoering van renovatie/nieuwbouwplannen. Het hangt nog van tal van factoren af oftewel: wordt vervolgd.