Thuiszorg wordt mogelijk verder teruggeschroefd

Waddinxveen - Het aantal uren dat iemand aanspraak kan maken op thuiszorg of hulp bij het huishouden, wordt mogelijk verder teruggedraaid in Waddinxveen. Volgens wethouder Ten Zijthoff is dat het enige deel binnen het sociaal domein waar de gemeente nog enigszins 'zelf aan de knoppen kan draaien'.

In de jeugdzorg waar tien miljoen euro in omgaat, is het veel lastiger om invloed uit te oefenen omdat de gemeente daar te maken heeft met veel en diverse instellingen.

Onlangs werd in Waddinxveen de begroting voor 2020 gepresenteerd. Hieruit bleek, en dat was ook al eerder bekend, dat Waddinxveen net als veel andere gemeenten in Nederland het afgelopen jaar te maken kreeg met grote financiƫle tekorten binnen de jeugdzorg en de Wmo. Om dit op te lossen, maakt de gemeente (ook eerder al) keuzes in het sociaal domein, wat inhoudt dat bijvoorbeeld het aantal zorguren dat iemand afneemt, nog meer wordt bijgesteld (lees vermindert). Deze keuzes zijn volgens het college noodzakelijk, omdat de tekorten anders nog verder zullen oplopen de komende jaren.

Ook bespaart de gemeente op de wijkbudgetten en citymarketing (deze keuzes waren ook al eerder gemaakt) en wil de gemeente op termijn minder gaan bijdragen aan Stichting Vonk, Dierendal en het Ondernemersfonds.

In de begrotingsraad in november buigt de gemeenteraad zich over alle voorstellen van het college van burgemeester en wethouders.