De papieren werkelijkheid

Op papier verlaagt Nederland de CO2-uitstoot met de grootschalige inzet van biomassa. In werkelijkheid zorgt het verbranden van biomassa inclusief versnippering, droging en transport voor een verdrievoudiging van de CO2-uitstoot ten opzichte van gas, plus extra luchtvervuiling. Het verhogen van de CO2-uitstoot met 11 miljard aan gesubsidieerde biomassa is een politieke keuze. Ook in Waddinxveen.
Op papier moeten inwoners hun huizen CO2-neutraal maken om de temperatuurstijging te beperken. In werkelijkheid verbruiken de bedrijven in Zuid-Holland, volgens de provincie, tachtig procent van alle energie en zorgen zo voor veruit de meeste CO2-uitstoot. Energie-intensieve bedrijven krijgen echter volop ruimte en subsidies om uit te breiden, waardoor de natuur- en klimaatcrisis verder toeneemt. CO2-besparingen eisen van inwoners en tegelijkertijd extra CO2-uitstoot bevorderen bij bedrijven is een politieke keuze. Ook in Waddinxveen.
Op papier verbetert de overheid de kwaliteit van de leefomgeving. In werkelijkheid heeft Nederland de meeste vliegbewegingen per inwoner in Europa. De veehouderij, verkeer, industrie, biomassa- en kolenstook zorgen voor de hoogste stikstofuitstoot per oppervlakte in Europa. Waddinxveen doet stevig mee met de Glasparel, drie biomassacentrales en de nieuwe Vredenburghlaan. Allemaal bestuurlijk doorgevoerd onder het afgekeurde PAS (Programma Aanpak Stikstof). Overheden schaden de leefomgeving met onder andere het stikstofbeleid, Schiphol, het mestbeleid en door vervuilende projecten door te duwen met een achterhaalde Crisis- en Herstelwet uit 2010. Het 'nieuwe' stikstofbeleid vermijdt wederom de noodzakelijke keuzes. Tevens ontstaat willekeur bij provincies. Stikstofoxide is schadelijk voor longen en nieren. Ook in Waddinxveen.

De heilige huisjes van politici belemmeren het noodzakelijke natuur- en klimaatherstel. Met alle bijbehorende luchtverontreiniging, stank, lawaai, bodem- en waterverontreiniging en broeikasgassen. De rechter blijft nodig om de huidige én toekomstige leefomgeving te beschermen tegen de opzettelijk nalatige overheden. Het grensoverschrijdende gedrag van overheden is een politieke keuze. Ook in Waddinxveen.

Remko Roos