Omgeven door kinderen en fotografen loopt Memphis van de Zuidplaspolderweg naar het Cruyff Court. (foto en tekst: Judith Rikken)
Omgeven door kinderen en fotografen loopt Memphis van de Zuidplaspolderweg naar het Cruyff Court. (foto en tekst: Judith Rikken)

Warm onthaal in Moordrecht voor voetballer Memphis

Moordrecht - "Hij was een boefje hoor", zegt de Moordrechtse, die - terwijl even verderop in het Moerhoutpark honderden mensen nog even dicht bij Memphis willen zijn - een foto van de Rolls Royce van de voetballer staat te maken. Met voetbal heeft ze verder niet zoveel, maar ja: "Het is toch leuk om Memphis te zien. Ik ken hem al uit het dorp vanaf dat hij klein was."

De 25-jarige Memphis kwam woensdag naar zijn geboortedorp voor de opening van 'zijn' Cruyff Court; hij schonk het veldje aan Moordrecht, toen hij het in 2015 als voetbaltalent van het jaar cadeau kreeg. Van het trapveld maakt de jeugd inmiddels al bijna twee jaar gretig gebruik. Memphis zag pas deze week kans om op de uitnodiging van de gemeente Zuidplas voor de opening in te gaan. Na twee jaar wachten, kon drie kwartier extra er nog wel bij. Niet om twee uur, maar om kwart voor drie kwam de speler van Olympique Lyon en van het Nederlands elftal aan op de Zuidplaspolderweg. Hij werd er ontvangen door drie wethouders, journalisten en een schare belangstellenden. Op het Cruyff Court had zich inmiddels een grote menigte verzameld van kinderen en volwassenen, die wachtten op een selfie met en handtekening van Memphis. Dat Feyenoord-speler Tonny Vilhena ook van de partij was, was voor velen een leuke extra verrassing.
Met een paar trappen op doel opende de oud-Moordrechtenaar, wiens familie nog altijd in het dorp woont, het kleurrijke veld, waarvan hij even later zei te hopen dat kinderen er veel zullen blijven komen. "Ga alsjeblieft buiten spelen. Ik zie veel kinderen nowadays online Fifa spelen, maar ik was altijd buiten, aan het voetballen, mezelf aan het verbeteren. Je ziet wat het resultaat daarvan is."
Memphis vertelde net uit Amsterdam te komen, waar hij de avond ervoor zijn biografie 'Heart of a lion' presenteerde over zijn jeugd, die niet onbezorgd was. Met een potje voetbal met de wethouders, Tonny Vilhena en enkele kinderen werd het kunstgrasveldje vervolgens echt ingewijd.