Rob Verlinden maakt TV-opname voor Open Kwekerijdag 2019.
Rob Verlinden maakt TV-opname voor Open Kwekerijdag 2019. Foto:

Tuinman Rob Verlinden introduceert mobiele tuinen

Boskoop - Tv-tuinman Rob Verlinden vraagt tijdens de opening op zaterdag 15 juni van de Open Kwekerijdag in Boskoop aandacht voor mobiele tuinen. Tijdens de Boskoopse Plantendag & Kunstmarkt op tweede paasdag maandag 10 juni kunnen bezoekers alvast kennismaken met de Mobiele Tuinen 'From Boskoop'.

Mobiele Tuinen is een reizende expositie van plantenbakken; op evenementen wordt van de verschillende bakken, die gevuld zijn met producten die in Boskoop zijn gekweekt, een tuin gemaakt. Ook op Plantarium, de internationale Vakbeurs voor de Boomkwekerij, die dit jaar gehouden wordt op 21, 22 en 23 augustus, zijn de Mobiele Tuinen present.
De thuisbasis van de Mobiele Tuinen 'From Boskoop' is de Proeftuin van Holland. Hier is ook de Sortimentstuin Harry van de Laar gelegen, één van de twee locaties waar de Boskoopse Plantendag & Kunstmarkt wordt gehouden. In die tuin kunnen bezoekers genieten van de omgeving terwijl ze langs de kraampjes met kunst en planten lopen. Ze lopen er ook het tuinontwerp tegen het lijf dat is samengesteld uit mobiele elementen. De planten in het ontwerp dragen het label 'From Boskoop' en zijn dus gekweekt door boomkwekers uit Boskoop en omstreken.
Bij de Mobiele Tuinen is een informatiepunt waar geïnteresseerden informatie en inspiratie kunnen opdoen voor de inrichting van de tuin. Ook wordt er informatie gegeven over de waarde van groen voor de leefomgeving.
Open Kwekerijdag
Tijdens de Open Kwekerijdag op 15 juni van 10.00 tot 17.00 uur kan iedereen een kijkje komen nemen op de boomkwekerijen aan de Alfensvaart in Boskoop Noordoost. Op en bij de deelnemende bedrijven worden activiteiten georganiseerd. Ook is er aandacht voor de werkgelegenheid in de sector. Op het carrièreplein zijn actuele vacatures te bekijken.
Er is volop aandacht voor alle werkzaamheden op de boomkwekerij en dan niet alleen wat betreft de planten, maar ook techniek, robotisering en teelt-technische aspecten. Alleen deze dag is het mogelijk planten direct van de kweker te kopen. De opbrengst gaat naar een goed doel: de Boskoopse scouting.
Deuren die eigenlijk nooit opengaan voor het publiek worden wijd opengezet. Hoe hortensia's het levenslicht zien, hoe klimplanten geteeld worden en de wereld over reizen, hoe concepten worden bedacht en uitgevoerd, hoe een robot de planten uitzet, hoe jonge plantjes vertroeteld worden zodat zij kunnen groeien en groene planten verwerkt worden in muren en daken; dat alles wordt 15 juni duidelijk.
Voor kinderen en jongeren is er veel te beleven. Met opdrachtjes kan het Boomkweekdiploma worden gehaald, er is een doolhof, er kunnen bijenhotels worden gemaakt en er is vermaak op een skelterbaan, ringsteken, springkussens, vistafel en andere spelen. Voor meer informatie: www.openwekerijdag.nl.