Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Elly van der Heijden en kabouter Fleur &lsquo;t Schroots hijsen de vlag.</p>

Elly van der Heijden en kabouter Fleur ‘t Schroots hijsen de vlag.

(Foto en tekst: Annette van den Berg)

Oprichter: ‘Bij scouting van toen was meer discipline dan nu’

  •   keer gelezen   Verenigingen

Waddinxveen - Scouting Klimopgroep vierde zaterdag 2 oktober haar 50-jarig bestaan. De aftrap van het jubileumjaar was een gezellige middag voor jong en oud met stormbaan, spelletjes en pizza met ijs ter afsluiting. “De scouting floreert in Waddinxveen”, meent voorzitter Sebastiaan van Doorn. 

In het bijzijn van zo’n 120 leden hesen oprichter Elly van der Heijden en kabouter Fleur ‘t Schroots de vlag als start van het jubileumjaar. Van der Heijden droeg een T-shirt met de tekst: ‘Never underestimate a grandma with scouting skills’. 

Hoe oud ze is, hoeft van haar niet in de krant, maar vijftig jaar geleden nam zij het initiatief om in Waddinxveen een scoutinggroep op te richten. Scouting was er tot dusver alleen in de Victorwijk voor katholieke groepen. 

Van der Heijden begon met een groepje meiden van 7 tot 11 jaar. Dat was op 11 oktober 1971. Al snel kwam er een groep bij. “Op een gegeven moment hadden wij hier zelfs de grootste meidengroep van Nederland”, zegt Van der Heijden trots. “Toch was het geen kippenhok. Er was toen meer discipline dan nu.” Pas vanaf 1983 waren ook jongens welkom bij de Klimopgroep. 

Eén van de eerste welpen was Harrold ‘t Schroots. Nu zit zijn dochter Fleur bij de scouting. Harrold is nog steeds lid. Hij draagt een donkerblauwe hoodie met logo dat tegenwoordig dienst doet als uniform. ‘t Schroots herinnert zich nog de bruine ribbroeken en groene puntmutsen uit zijn jeugd. 

Laagdrempelig
De eerste welpen maakten al gebruik van het gebouwtje dat er vandaag de dag nog steeds staat. “De huisvesting is dramatisch”, zegt Van Doorn. “De locatie hier aan het Zuiveringspad is prima. We hebben genoeg ruimte, maar de gebouwen zijn echt aan vervanging toe.” Er is een spaarpot van ruim 70.000 euro, maar dat is niet genoeg voor nieuwbouw. Op dit moment stijgen de bouwkosten zelfs sneller dan het saldo op de spaarrekening.

Toch wil de voorzitter de contributie niet verhogen. “Scouting moet laagdrempelig zijn.” Momenteel telt de Klimopgroep bijna 180 leden en het groeit nog steeds wat. 

Om het vijftigjarig bestaan te vieren hoopt hij volgend jaar met alle leden op kamp te kunnen gaan.

Meer berichten