Het voormalig gemeentehuis van Waddinxveen dat inmiddels al jaren leeg staat.
Het voormalig gemeentehuis van Waddinxveen dat inmiddels al jaren leeg staat. Foto: archieffoto Hart van Holland

Clubs azen op leegstaande gebouwen

Verenigingen 850 keer gelezen

Waddinxveen - “Het voormalige gemeentehuis van Waddinxveen zou het meest fantastische onderkomen zijn voor alle clubs en verenigingen in Waddinxveen”, dat is de mening van Henk Revoort, vice-voorzitter van het Historisch Genootschap Waddinxveen (HGW).

Revoort: “We hebben het er wel over gehad met de gemeente, maar de voormalige wethouder wilde er niets van weten. Nu het college is gevallen hebben we weer goede hoop dat we wellicht wat meer kans maken. PCW en het CDA staan niet onwelwillend tegenover het idee, weten we.”

Al ruim 25 jaar is HGW op zoek naar een mooie, geschikte ruimte waar ook plek is voor het hebben van een permanente expositieruimte voor de vele waardevolle stukken die de club nu heeft opgeslagen in een depot.

Mauritslaan
Maar het meest reële plan voor HGW is op dit moment een extra ruimte in de voormalige school aan de Mauritslaan. “Voor dit plan is al 1,5 miljoen euro toegezegd door de raad. Op 14 oktober krijgen we de plannen te zien, want Hannie van der Wal heeft voorheen een architect in de arm genomen die het hele pand heeft aangepast voor optimaal gebruik door een vereniging of 8 tot 10. Ik weet dat op de plek van de fietsenstalling bijvoorbeeld een uitbreiding is gepland die als depot zou kunnen dienen, maar meer weet ik er niet van.”

In de voormalige mavo heeft HGW nu ook al één ruimte, maar dat is onvoldoende voor de club. “We hebben nu ook een oudheidkamer aan de Noordkade, maar daar kunnen we in het weekend niet bij. Liever zouden we alles in één hebben, inclusief een permanente expositieruimte.”

Aan de Mauritslaan zit ook Gered Gereedschap, VluchtelingenWerk Nederland en nog tal van andere clubs die ook verschillende wensen hebben.

Dan is er ook nog de voormalige Willem-Alexanderschool aan de Oranjelaan die in trek is. Revoort: “Daar zijn wij ook over benaderd, maar de gemeente wilde daar een commerciële prijs voor en dat kunnen wij gewoon niet betalen. Toen Quadrant eruit is gestapt, zijn wij ook gestopt. Ik begreep wel dat de Rotary en een paar andere serviceclubs nog plannen zouden hebben voor een dorpshuis, maar dan zou er mogelijk ook iets horeca-achtigs in komen, maar dat zou concurrerend zijn voor De Kroon. En nu onlangs bekend is geworden dat De Unie toch ook doorgaat, zie ik dat niet gebeuren.”

De mooiste oplossing vindt Revoort het voormalige gemeentehuis. “Daar is heel veel plek. Het is een markant gebouw, of je het nu mooi vindt of niet en er zijn al zoveel waardevolle gebouwen in Waddinxveen verdwenen. Volgens Revoort wordt zijn mening breed gedeeld. Hij noemt bijvoorbeeld de Waddinxveense Kunst Kring die ook al een poos op zoek is naar meer ruimte.

In het voormalige gemeentehuis zitten ook nog glas-in-loodramen Van Verheul, die HGW maar wat graag wil behouden. “Ze waren ons al toegezegd, maar nog mooier zou zijn als we in het gebouw zelf kunnen zitten.”

Maar formeel is HGW dus gefocust op het gebouw aan de Mauritslaan. “Dat biedt nu de meeste perspectief voor ons al zal ook dat nog jaren duren. Die verbouwing kost ook de nodige tijd”, aldus Revoort.