Logo hartvanwaddinxveen.nl
Op deze plek in Zevenhuizen lijkt de bewoonde wereld ver weg.
Op deze plek in Zevenhuizen lijkt de bewoonde wereld ver weg. (Foto's: Cor van de Lustgraaf)

Het laatste stukje moerasveen in de polder

  •   98 keer gelezen   Toerisme

Zevenhuizen - Het Koornmolengat is het laatste stukje moerasveen in de Tweemanspolder dat nooit ontveend is, en daardoor een uniek stukje natuur is. Naast een grote verscheidenheid aan watervogels en reigers, is dit het thuishonk van een kolonie aalscholvers en een belangrijke rustplaats voor de blauwe reiger, zilverreiger en ijsvogel.

Het Koornmolengat is niet alleen een dichtbegroeid en kwetsbaar stukje moerasgebied. Op het stuk van de Rottedijk achter het Koornmolengat zijn de sporen van de eerste Zevenhuizenaren gevonden: hier hebben ooit een korenmolen en zeven, eenvoudige huisjes van hout en riet gestaan. De namen Zevenhuizen en Koornmolengat zijn aan deze vroege bewoning ontleend.

Altijd nat
De flora in dit 'broekbos', een permanent nat en af en toe plaatselijk overstroomd bos, is zeer divers. Wandelen door dit gebied is een aparte ervaring, want al na een paar meter lijkt de bewoonde wereld ver weg en waan je je in een oerwoud.

Er groeit veenmos dat in duizenden jaren meters dikke veenlagen heeft gevormd, dat later werd gebruikt als turf. Wilgen, elzen en essen, afgewisseld door onder andere berken, lijsterbes en hop, omzomen de sloten en vennen in het bos. Verder zie je er steeds meer bloeiende kruiden.

Voor moerasveen is het van belang dat de bodem en het water zo schoon mogelijk blijven. Daartoe wordt het water uit de Rotte eerst op natuurlijke wijze gefilterd door het riet en andere moerasplanten voordat het het Koornmolengat instroomt. 

Het riet neemt zuurstof uit de lucht op en leidt dit naar het wortelstelsel, waardoor op die plaatsen zuurstofrijk water ontstaat en een enorme ontwikkeling van bacteriën plaatsvindt. Die zetten de organische meststoffen in het water om, waardoor het water schoon en helder blijft. 

In het Koornmolengat komen veel verschillende planten voor, waaronder deze hopstruik.

Avondwandeling
Natuur- en Vogelwacht Rotta voert het natuurbeheer uit in het Koornmolengat. Daarnaast verzorgt Rotta elk jaar in juli en augustus op vrijdagavond een gratis rondleiding (dit jaar tot en met 4 september).

Het Koornmolengat is alleen toegankelijk gedurende deze wandelingen. Door de 'wildernis' loopt een goed begaanbaar wandelpad; stevige wandelschoenen komen alsnog goed van pas.

Vanwege de coronacrisis geldt er een maximum aantal deelnemers van 15. Aanmelden kan via corvandelustgraaf@gmail.com of 06-29242769 (minimaal een dag van tevoren). Verzamelen om 19.00 uur op de fietsparkeerplaats bij restaurant de Roerdomp in Zevenhuizen.

Meer berichten