Jesse van Lochem: “Blij dat ik van de boetepot af ben.” (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
Jesse van Lochem: “Blij dat ik van de boetepot af ben.” (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

Jesse van Lochem pakt de regie bij Be Fair

Sport 548 keer gelezen

VOETBAL
Waddinxveen - Jesse van Lochem heeft met Be Fair een goed seizoen in de vierde klasse. Dat dat waarschijnlijk geen prijs gaat opleveren, is voor de aanvoerder niet moeilijk te accepteren. “Het is elke week een genot om in dit elftal te spelen.”

Na het vertrek van Tom de Vos naar ASW kreeg Van Lochem, 22 jaar pas, de aanvoerdersband om de arm geschoven. Er hoefde van trainer Robbert Stuut geen uitgebreide enquête voor uitgeschreven. “Er is geen stemming geweest als je dat bedoelt,”, reageert Van Lochem. “Ik denk dat de trainer mij heeft gekozen vanwege mijn ervaring, maar ook door mijn aanwezigheid in het veld. Ik coach medespelers altijd veel en doe dat op een positieve manier.”

Boetepot
Van Lochem is altijd goed gehumeurd, immer correct en zit nooit verlegen om een praatje. Hij is ook nog slim. Toen hij werd gebombardeerd tot aanvoerder was dat meteen zijn kans om te stoppen met de boetepot die hij zelf beheerde. “We hebben inderdaad tot dit seizoen een boetepot gehad”, zegt hij lachend. “Als tweede aanvoerder werd ik aangewezen om die te beheren. Er was een hele lijst van, vaak ludieke, overtredingen. Overal stond een paar euro op. Het probleem was dat ik zelf de meeste boetes kreeg. Van de boetes zijn we aan het einde van het seizoen op stap gegaan. Dat was zo’n beetje op mijn kosten, haha. Vandaar dat ik tegen de nieuwe trainer wijselijk mijn mond heb gehouden over die boetepot.”
Het feit dat niemand de verdwenen boetepot heeft opgemerkt, zegt volgens Van Lochem veel over het huidige Be Fair. Met de zelfdiscipline van de gretige groep zit het wel goed. “Met de nieuwe trainer is er meer duidelijkheid en structuur in ons spel gekomen. De afgelopen jaren hebben veel jongens hun debuut gemaakt. Het eerste seizoen in de vierde klasse was er vooral eentje van vallen en opstaan.”

Be Fair speelt dit seizoen fris en aanvallend voetbal. Dat bracht de Waddinxveense formatie tot de vijfde plek. “Heel af en toe zit er een negatieve uitschieter bij”, zegt Van Lochem. “Tegen Linschoten bijvoorbeeld. Vorig jaar hadden we dat echter veel vaker. Ons spel is veel stabieler geworden.”

Dat heeft ook te maken met de balans in het elftal. Daarbij speelt Van Lochem een belangrijke rol. De jonge captain, die gymdocent is op de Koning Willem-Alexanderschool en bezig is de HALO af te ronden, werd door Stuut van de tien- naar de acht-positie gehaald. “Op de tien was ik afhankelijk van anderen, op de acht heb ik meer een rol waarin ik de regie kan pakken. Ik zie het spel voor me, ik merk aan mezelf dat mij dat goed ligt. Op deze positie kan ik mijn medespelers ook beter aansturen.”

Met het laatste blok van zeven wedstrijden voor de deur heeft Van Lochem de hoop op de nacompetitie niet opgegeven. “Het wordt wel heel moeilijk. Het zal in de derde periode moeten gebeuren. Omdat Cabauw de eerste periodetitel heeft gewonnen, moeten we bij de eerste drie van het klassement eindigen. Het verschil met Groeneweg, ONA en Bergambacht is fors. Wie weet gaan ze fouten maken als wij ze blijven opjagen.”