De spelers beleefden veel lol aan het beachkorfbal.
De spelers beleefden veel lol aan het beachkorfbal.

Verjaardag markeert nieuwe korfbalstart

Sport 814 keer gelezen

KORFBAL
Waddinxveen - Korbis vierde zaterdag met de hele korfbalfamilie haar 45ste verjaardag. De club koestert het verleden, maar is tegelijkertijd volop bezig met de toekomst. “Deze verjaardag markeert ook een nieuwe start”, aldus voorzitter Peter Sliedrecht. 

Door Erik van Leeuwen

Twee keer vijf minuten een partijtje korfbal spelen: voor de geoefende speler zou het geen probleem moeten zijn, ware het niet dat dit keer op een andere ondergrond wordt gespeeld. Terwijl op het enige kunstgrasveld een oefenwedstrijd wordt gespeeld van één van de seniorenteams, zijn de andere senioren en de oudste jeugd op het zandveld bij De Sniep aan het beachkorfballen.
“Pfff”, hijgt een van de dames, nadat zij na twee wedstrijdjes even mag uitblazen aan de kant. “Dit is zó intensief. Het gaat op en neer. Het is E-korfbal, maar dan voor volwassenen. En je moet drie keer zo hard lopen om net zo hard vooruit te gaan als op kunstgras.”

Het beachkorfbal is één van de activiteiten op de jubileumdag bij Korbis. Vijfenveertig mag dan weliswaar geen rond getal zijn, het jubileum is voor de vereniging genoeg reden om een feestje te vieren. De jubileumcommissie heeft voor ieder wat wils gezorgd, vertelt Marjolein ter Schuur. “We zijn een echte familieclub. Vaders, moeders en hun kinderen spelen bij ons.”

Voorzitter Peter Sliedrecht kan dat beamen. “Mijn kinderen hebben hier altijd gespeeld en spelen er nog, en nu spelen mijn kleinkinderen ook alweer een paar jaar”, zegt hij trots. Korbis is echter wel aan verandering onderhevig, wat alles te maken heeft met de groei van Waddinxveen. Een actief ledenwerfbeleid in combinatie met die groei heeft gezorgd voor een forse toeloop van leden. Dat verplicht de club al een aantal jaren om goed na te denken over de toekomst en dat doet het huidige bestuur onder leiding van Sliedrecht dan ook. “We hebben dit seizoen voor het eerst dertig teams. Er zit geen rem op de groei”, vertelt hij. “We willen graag iedereen de gelegenheid geven om lid te worden van onze familie, maar om die groei in goede banen te leiden zijn in de toekomst wel wat grote stappen nodig.”

Eén doel is inmiddels bereikt. Korbis heeft de zekerheid dat het huidige complex op De Sniep ook in de toekomst gebruikt kan worden. Die zekerheid was van groot belang omdat de vereniging toe is aan een nieuw clubgebouw. “De staat van het huidige is erg matig en dan druk ik me nog zachtjes uit”, zegt Sliedrecht. “Het is niet duurzaam, te klein en vertoont allerlei gebreken.”

Om aan de slag te gaan met het gebouw heeft Korbis echter de hulp nodig van de gemeente. Inmiddels heeft de gemeenteraad ja gezegd tegen een ingrijpende renovatie van de velden. Het oude en enige kunstgrasveld gaat plaatsmaken voor vier op maat gemaakte nieuwe kunstgrasvelden. De club is enorm dankbaar voor de steun. “Het was nodig om verder te kunnen”, zegt Sliedrecht. De club onderzoekt momenteel wat voor de toekomst de beste keuze is qua accommodatie, want dat dat moet gebeuren staat volgens het bestuur als een paal boven water. “We hebben grof gezegd drie opties. Een grondige verbouwing, volledige nieuwbouw of nieuwbouw met een andere partij.”

Het is volgens Sliedrecht een noodzakelijke stap om Korbis een nieuwe tijd in te loodsen. “Wat dat betreft markeert dit jubileum wel een nieuwe start”, weet Sliedrecht. Niet geheel toevallig startte onlangs een nieuwe buitenschoolse opvang in het Korbishuis. “Als we op die manier een nog grotere maatschappelijke bijdrage kunnen leveren doen we dat graag. Het brengt bovendien extra geld in het laatje. Geld dat we eventueel later kunnen gebruiken om ver- of nieuwbouwplannen te bekostigen.”

Het verleden is echter op alle manieren nog aanwezig bij de club. Om dat te onderschrijven mocht Sliedrecht zaterdag in de rust van de oefenwedstrijd tussen Korbis 1 en IJsselvogels 1 Ria Molenaar huldigen voor haar veertigjarig lidmaatschap. “Ria is één van die vele vrijwilligers die deze club groot hebben gemaakt”, zegt de voorzitter. “Letterlijk, want ze heeft altijd veel in ledenwerving gedaan en ze traint al jarenlang de jongste jeugd.”

Funding fathers
Sliedrecht is er bovendien trots op dat de mensen van het eerste uur – de voorzitter noemt ze de ‘funding fathers’ van de club – nog op één of andere manier actief zijn bij Korbis. “Ze zijn inmiddels gepensioneerd, maar bekommeren zich hier nog steeds om de kantine en de materialen.”

Toekomst heeft ook het eerste team, dat zich zaterdag presenteerde aan het publiek en aan de vooravond van het nieuwe veldseizoen staat. Met de komst van Bram Boeter (ex-Nieuwerkerk) werd een sterke nieuwe speler aan de selectie toegevoegd. “Het liefst gaan we voor het kampioenschap, maar dat willen de drie andere teams in de poule ook”, verklapte trainer Jan-Willem Hofman de ambities na de 24-19 zege op de Moordrechtse opponent.