Nickay Honingh (Be Fair) houdt Tom de Vos (ASW) in bedwang; keeper Dennis Hartevelt brengt redding.
Nickay Honingh (Be Fair) houdt Tom de Vos (ASW) in bedwang; keeper Dennis Hartevelt brengt redding.

Be Fair stoot ASW van biljartlaken

Sport 872 keer gelezen

VOETBAL
Waddinxveen – Ook de derde ontmoeting in drie jaar tussen de twee Waddinxveense voetbalclubs eindigde in het voordeel van Be Fair. ASW bood vooral in het eerste deel van de tweede helft goed partij, waarna de thuisploeg in de slotfase alsnog het grote verschil maakte: 5-1.

De derby kende ook een primeur, want voor het eerst werd op het nieuwe kunstgrasveld van Be Fair een officiële wedstrijd gespeeld. Waar het natuurgras op het hoofdveld de afgelopen jaren vooral een knollentuin was, mochten de spelers zaterdag spelen op een biljartlaken. Op dat gladde en snelle veld nam ASW brutaal het initiatief, maar werd het openingsoffensief van de gasten in de kiem gesmoord. Bij de eerste de beste kans scoorde Maarten Smit de 1-0 voor Be Fair. Nog voordat de eerste twintig minuten waren verstreken verdubbelde Ruben Janssens de score: 2-0.
Het waren de hoogtepunten van een weinig vermakelijke eerste helft, waarin beide ploegen hun trainers teleurstelden. “Het was erg vlak”, constateerde Be Fair-trainer Robbert Stuut, die nervositeit zag bij zijn ploeg. “Die zenuwen verlamden ons spel in de eerste helft. We hebben een jonge ploeg en met jonge spelers doet zo’n derby toch iets. Er is veel publiek en je weet alle ogen op je gericht.”

Waar Be Fair aantrad met tien spelers in de basis die geboren zijn na de eeuwwisseling – alleen keeper Dennis Hartevelt zag in de twintigste eeuw het levenslicht – kwam bij ASW vooral ervaring binnen de lijnen. Die ervaring zag trainer Justin Sterk echter niet terug in de eerste 45 minuten. “Ik vond dat we de echte drive en energie misten.”

Dat was anders in de tweede helft waarin ASW fanatiek in de aanval ging en Be Fair onder druk zette. De gastheren zaten 25 minuten in de houdgreep van de bezoekers, die in de 60ste minuut via een mooie treffer van oud-Be Fair-speler Luca Troiano de beloning kregen (2-1). Het werd meteen duidelijk dat de kracht van ASW dit seizoen vooral in de aanval zit. Met de komst van Tom de Vos, die overkwam van Be Fair, heeft de vijfdeklasser een ideale verbindingsspeler gekregen tussen middenveld en aanval. De Vos strooide met fraaie passjes, op vooral Troiano. Maar ook de andere aanvaller Andy de Mooij zorgde voor gevaar. “We gaan vol op de aanval dit seizoen”, beloofde Sterk na afloop, die keuze zat heeft voor de voorhoede, met verder nog de ingevallen Aldin Smajilovic en de topscorer van vorig seizoen Justin van Holie, die nu nog ontbrak.

Dat die aanvallende speelwijze ook risico’s met zich meebrengt neemt Sterk voor lief. Dat is ook wat gebeurde toen Be Fair zich na 25 minuten ontworstelde aan de druk van ASW en via Nickay Honingh naar 3-1 counterde. Vanaf dat moment stapelden de tegenslagen zich bij de gasten op. Troiano moest met een geblesseerde hand naar de kant, Mike Maljaars maakte 4-1, Mehdi el Khaoui kreeg rood nadat hij zijn tegenstander te enthousiast had beetgepakt. In blessuretijd strooide Ruben Janssens nog wat extra zout in de ASW-wonden door uit een pass van Yarno Boonstoppel de 5-1 te maken.
Met Boonstoppel is ook meteen de meest opvallende speler van Be Fair in de voorbereiding genoemd. De centrale verdediger komt rechtstreeks vanuit de jeugd en lijkt hard op weg naar een basisplaats. Tegen ASW vormde hij met Nickay Honingh een nieuw centraal duo. “We hebben ook nog een derde speler, Falco Jannes, die prima uit de voeten kan daar. Een luxe-situatie.” Stuut wilde nog niet kwijt met welke twee spelers hij op 23 september gaat starten aan de competitie.

Sterk zag ondanks de 5-1 lichtpuntjes. “Het is de derde keer dat we tegen Be Fair hebben gespeeld. De eerste keer werden we zoekgespeeld en vorig seizoen konden we geen vuist maken. Vandaag konden we echt tegenstand bieden. We zijn dichterbij gekomen.” (Erik van Leeuwen)