Melissa van Milligen van de jubileumcommissie, wethouder Brigitte Leferink en voorzitter Jeroen Grond.
Melissa van Milligen van de jubileumcommissie, wethouder Brigitte Leferink en voorzitter Jeroen Grond.

BC Invictus gloeit niet alleen in het donker

Sport 641 keer gelezen

BADMINTON
Waddinxveen – Badminton dat het daglicht niet verdragen kan. Leden van BC Invictus speelden het zaterdag, want één van de vele activiteiten bij de viering van het 25-jarig bestaan was glow in the dark badminton.

Door Erik van Leeuwen

Voor die activiteit was sporthal De Duikelaar, de thuisbasis van Invictus die ook het epicentrum was van de jubileumviering, voor de helft in het donker gehuld. ‘Glowen’ deden de lijnen van het veld, de netten en uiteraard de shuttles.

Sportwethouder Brigitte Leferink opende de jubileumdag van Invictus, die in 1998 voortkwam uit de fusie tussen BC Florida en BC Aeolus. Beide clubs hadden Waddinxveen als thuisbasis, hoewel Florida in 1957 als Boskoopse vereniging ter wereld kwam. Omdat er geen fatsoenlijke sporthal in Boskoop was, werd Waddinxveen trainings- en speellocatie. “Het zegt veel over deze club dat 27 van de huidige leden vanaf het begin lid zijn. Dat is twintig procent van het ledenbestand. Dat geeft aan dat je je bij deze club snel thuisvoelt”, zei Leferink. “Invictus betekent onoverwinnelijk. Onoverwinnelijk is de club natuurlijk niet, maar wij vinden het als gemeente erg belangrijk dat sport voorziet in fysieke en mentale gezondheid. Het zomerbadminton, dat open staat voor iedereen, is daar een mooi voorbeeld van.”

Uit handen van de wethouder kreeg voorzitter Jeroen Grond een cadeau, een cheque met daarop een aanmoedigingsbedrag dat gebruikt kan worden om leuke activiteiten te organiseren. 

Goed voor je lijf
De club eerde bij de opening de leden van het eerste uur. Eén van hen was de 82-jarige Ron van Leer, de oudste speler van de club. “Ik badminton nog twee keer in de week”, zei hij. “Het gaat allemaal wat minder soepel dan vroeger, maar het bewegen houdt me fit.”
Clubgenoot Evert Bennink, 74 en ook al jaren lid van de club, haalt Van Leer altijd op. Zelf slaat Bennink ook met veel plezier een shuttletje. “Het is altijd leuk en gezellig en het is goed voor je lijf.”
Bennink onderging een paar jaar geleden een pittige hartoperatie. “Ik heb een aantal omleidingen gekregen. De cardioloog stond er versteld van hoe goed ik in conditie was. Jarenlang badminton, hé, was mijn antwoord.”

Saamhorigheid
Voorzitter Jeroen Grond is vooral trots op de saamhorigheid binnen zijn vereniging. “Jeugd, competitiespelers en recreanten, dat is bij ons één. Die saamhorigheid heeft er ook voor gezorgd dat we vrijwel zonder kleerscheuren de coronaperiode zijn doorgekomen. Het was voor alle sportclubs een lastige periode. Ook voor ons, want we konden niet trainen en spelen. We hebben echter nauwelijks seniorenleden verloren.”

Zomerbadminton laagdrempelig
Met ongeveer 140 leden, waarvan rond de 35 jeugdleden, klaagt Grond niet. “We hebben er ooit meer gehad. Vierhonderd zelfs. Maar dat was in een tijd dat er geen sportscholen waren en dat mensen waren aangewezen op verenigingen. We proberen actief aan ledenwerving te doen, ook in Triangel, maar je moet best wel moeite doen om mensen over de streep te trekken. Zomerbadminton is een mooie laagdrempelige manier om mensen kennis te laten maken met de badmintonsport.”

Kweekvijver
Op termijn hoopt Invictus een graantje mee te pikken van de kweekvijver die Triangel is. “Ik noem Triangel gekscherend ons spaarpotje. Er komen veel jonge gezinnen wonen. Daar zitten potentiële leden voor ons tussen, maar niet direct.”