(tekst: Erik van Leeuwen; foto: Ikigrafie/Debora de Jong)
(tekst: Erik van Leeuwen; foto: Ikigrafie/Debora de Jong)

Op maat trainen bij De Gouwe

Sport 641 keer gelezen

ZWEMMEN
Waddinxveen - Een gemêleerd gezelschap plonst elke vrijdagavond en zondagmorgen bij zwem- en poloclub De Gouwe het water in. “Iedereen die het leuk vindt om actief te drijven in het water is bij ons welkom”, aldus trainer Erik van Daalen.

‘Recreatief’ is naast waterpolo en wedstrijdzwemmen de derde tak aan De Gouwe-boom. Waar waterpolo en wedstrijdzwemmen de meest in het oog springende afdelingen zijn, draait de afdeling recreatief in relatieve anonimiteit mee bij de club.
“Onze doelgroep is heel breed”, zegt Erik van Daalen (57), de veelzijdige trainer van de groep die vrijdag van 17.30 tot 18.45 uur in De Sniep traint en op zondag van 8.15 tot 09.30 uur. “We richten ons op iedereen die het leuk vindt om te zwemmen. Dat kunnen wedstrijdzwemmers zijn van andere clubs die extra uurtjes willen draaien, maar ook mensen die het leuk vinden om aan hun conditie te willen werken. De drempel is laag.”

“Je kunt onze zwemmers min of meer indelen in drie groepen. De eerste groep traint voor een triatlon. De wedstrijdzwemmers vormen de tweede groep en de derde bestaat uit ex-wedstrijdzwemmers of starters die aan de hand van een trainingsprogramma werken.”
Zwemmers hoeven niet bang te zijn voor een trainer die streng toezicht houdt of de opdrachten worden uitgevoerd. “Iedereen komt voor zichzelf”, zegt Van Daalen. “Zwemmers bepalen zelf met welk doel ze het water ingaan. Ik help ze met de indeling van de trainingen.”
Aan de hand van die doelen maakt Van Daalen een individueel trainingsprogramma. “Dat is voor een triatleet, die traint om twee kilometer achter elkaar te zwemmen, anders dan voor een beginnend reactief zwemmer die in conditie wil blijven. Daar is maatwerk voor nodig.”

Naast het maken van trainingsprogramma’s probeert Van Daalen ook zwemmers op technisch vlak iets bij te brengen. “Sowieso hebben we één keer per maand op zondag een speciale techniektraining. Dan besteden we aandacht aan een specifieke slag of aan het keerpunt. Ik zwem zondag zelf ook een gedeelte mee, maar het laatste half uur klim ik op de kant en geef tips en advies over de techniek.”