Rechts Jaco Apel van ASW. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
Rechts Jaco Apel van ASW. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

ASW valt van grote roze wolk

Sport 874 keer gelezen

VOETBAL
Moordrecht/Waddinxveen– ASW leefde de afgelopen maand op een grote roze wolk. Met vier overwinningen op rij maakte het keurkorps van trainer Justin Sterk de succesvolste periode uit de laatste vijf jaar van de club mee, maar zaterdag liet Moordrecht de Waddinxveense runner-up van de vijfde klasse hardhandig ontwaken uit de mooie droom: 3-1.

De vooruitgesnelde roem kon ASW op het nieuwe sportpark ‘t Ambacht in de Moordrechtse polder geen moment waarmaken. “We hadden het vandaag niet.” Trainer Justin Sterk draaide er niet omheen. “We zaten geen moment in de wedstrijd. Moordrecht eigenlijk ook niet, maar zij maakten het verschil met individuele acties. Hoe het komt weet ik niet, maar er zat weinig gif in onze ploeg. Het was in niet het ASW van de afgelopen weken.”
Moordrecht-ASW was juist een confrontatie om naar uit te kijken, want beide ploegen toonden de voorgaande weken in vorm te zijn. Het Moordrecht van trainer Rens Binken had de laatste twee wedstrijden gewonnen en acht keer gescoord. ASW kwam in de laatste vier duels tot winst en scoorde zeventien maal.
Wie zaterdag op een doelpuntenfestijn rekende, kwam bedrogen uit. Vooral voor rust sleepten Moordrecht en ASW elkaar mee naar een matig niveau. De opbouw was slordig en als er al een bal naar de voorwaartsen werd gespeeld, waren er slechte aannames, die een vloeiende aanval in de kiem smoorden. Ook op het middenveld waren nauwelijks goede spelvoortzettingen waar te nemen.
ASW kreeg nog de beste kansen voor rust. Moordrecht moest het doen met een kopballetje dat over het doel van Nicolei Viotty werd gewerkt.
Hoewel het niet goede speelde had ASW ook lange tijd niets te vrezen van Moordrecht. Dat veranderde toen de thuisclub met Rijk Revet, Julian Dirkzwager en Mimmo de Michelle drie verse krachten bracht. Nadat Ewout Haagsman voor de 0-1 zorgde uit een corner van Justin van Holy zette Rens Binken plan B in werking. Twee spitsen werden drie spitsen. ASW verloor al snel de verdedigende grip - de belangrijke Fokke Fennema viel met een enkelblessure uit - en via Rijk Revet speelden de gastheren hun eerste troef uit. De middenvelder kon van dichtbij scoren: 1-1.
Moordrecht had daarna geluk dat ASW-topscorer Justin van Holy de lat raakte boven keeper Davey van den Berg, maar de laatste 20 minuten waren volledig voor Moordrecht. “Wij konden het uitvallen van Fokke Fennema niet opvangen”, zei Sterk achteraf. “Hij bewaakt de balans, we hadden niemand meer die dat kon.”
Moordrecht rook bloed en sloeg in de slotfase toe. Na een goede combinatie op het middenveld werd de snelle Mimmo de Michelle weggestuurd. Hij passeerde bij de zijlijn twee verdedigers en gaf de inlopende Julian Dirkzwager een niet te missen kans, Viotty was kansloos: 2-1. Moordrecht bleef gevaar stichten met uitvallen en in blessuretijd bekroonde De Michelle zijn invalbeurt met een goal (3-1), waarmee de derde Moordrecht-invaller tot scoren kwam.
Sterk slikte de nederlaag snel weg. “We zijn bezig aan een proces en dan kan dit gebeuren. We hadden niet de illusie dat we om de bovenste plaatsen zouden meespelen. Als we ons handhaven in de top zes zou dat mooi zijn.”