ASW vierde in mei dit jaar het honderdjarig bestaan. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
ASW vierde in mei dit jaar het honderdjarig bestaan. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

ASW bezig aan een groeispurt

Sport 844 keer gelezen

VOETBAL
Waddinxveen – ASW groeit razendsnel. Elke week melden zich nieuwe leden op sportpark De Sniep. “We zijn bezig aan een groeispurt”, zegt voorzitter Gé Smakman, die met zijn club de groei uitstekend kan opvangen. “In organisatorisch opzicht hebben we het top voor elkaar.”

“We zijn bij de jeugd dit jaar met veertig procent gegroeid”, vervolgt Smakman, die in de zomer bij de viering van het honderdjarig bestaan nog zei dat zijn club in de huidige inrichting van het complex nog plaats had voor ongeveer tweehonderd extra leden. “Inmiddels zijn we al weer zestig, zeventig leden verder.”
ASW heeft veel aanwas bij de jongste jeugd, waar het aantal teams in sommige leeftijdsklassen is verdubbeld. Voor de tweede fase van de competitie werden weer meer teams ingeschreven en de club verwacht dat dat voor de derde fase van het jeugdvoetbal, die na de winterstop ingaat, weer meer is. “We houden er rekening mee dat de groei nog even voortduurt”, zegt Smakman. “Onlangs is in Triangel de vijftienhonderdste woning opgeleverd en er moeten er nog zo’n vijftienhonderd komen.”

ASW heeft de laatste jaren veel tijd en energie gestoken in de organisatie. Dat betaalt zich nu uit, stelt Smakman. “We hebben met Patrick Dorrestein een hoofd jeugdopleiding die ervoor gezorgd heeft dat er structuur is, maar nog belangrijker, ik zie overal zeer enthousiaste mensen. Het plezier waarmee zij training geven en andere vrijwilligerstaken uitvoeren, straalt op de hele club af. Elke week melden zich bij de jongste jeugd nieuwe leden. Onze secretaris heeft het nog nooit zo druk gehad.”
Niet alleen bij de jongste jeugd groeit ASW, ook bij de oudere jeugd en de senioren is extra toestroom. “We hebben onlangs een JO19-2 ingeschreven. Een heel team kwam spontaan binnenlopen.”
Smakman zegt dat de veldcapaciteit nog voldoende is. “We hebben de grenzen van onze mogelijkheden nog niet bereikt. We kunnen iedereen twee trainingen aanbieden doordeweeks. Wel moeten we tijden aanpassen. En ook met de wedstrijden merk je de druk op zaterdag. We willen niet dat sommige teams pas aan het einde van de middag hun wedstrijd spelen. Ik denk dat dat in de toekomst een steeds grotere uitdaging wordt.”
ASW heeft op sportpark De Sniep twee kunstgrasvelden en één van natuurgras. Als ASW verder groeit en tegen de eigen grenzen aanloopt, is vervanging van het natuurgras door kunstgras een optie. “Zo ver zijn we nog niet”, reageert Smakman. “Die discussie wordt nog helemaal niet gevoerd, want het is nog niet nodig. Zoals het nu is, is het voor ons prima. We kunnen kunstgrasliefhebbers bedienen, maar ook de voetballers die een voorkeur blijven houden voor natuurgras.”