De kampioenen vierden feest onder een gekleurde hemel.
De kampioenen vierden feest onder een gekleurde hemel.

Erehaag voor kampioen

Sport

WATERPOLO
Waddinxveen – De waterpoloërs van De Gouwe kregen zaterdag na hun overwinning op WZC in Zoetermeer een fraai eerbetoon, inclusief erehaag. Clubgenoten wachtten de spelers die even daarvoor het kampioenschap hadden veiliggesteld op met fakkels en vuurwerk onder een oranje gekleurde hemel.

Door Erik van Leeuwen

Na de feestelijke ontvangst werd het kampioenschap door de club gevierd in het zwembad en kantine van De Sniep. “Ik heb geen idee tot hoe lang het heeft geduurd, maar ik ben rond één uur afgehaakt”, zei trainer-coach Jan Middendorp.

Voor De Gouwe zat het venijn van het seizoen in de staart met een heuse finaleweek, waarin het afrekende met eerst de ene concurrent, De Kempvis uit Spijkenisse, en later de andere en overgebleven opponent WZC uit Zoetermeer. Door corona verschoof het einde van de competitie van eind april naar eind mei. “Het gaf mij het gevoel van het spelen van de play-offs, zoals ik die vroeger met de dames in de eredivisie heb gespeeld”, reageerde Middendorp. “Twee wedstrijden in drie dagen. Een échte finale.”
De Gouwe begon die tweestrijd met een lichte voorsprong op WZC en door de overwinning donderdag in De Sniep (10-6) werd alvast een voorschot genomen op de titel. De Waddinxveners hadden dubbel kans, want bij een nederlaag zaterdag in Zoetermeer zou deze week alsnog via een zege op De Warande het kampioenschap worden veiliggesteld. Dat duel hoeft echter niet meer gespeeld te worden, omdat De Gouwe in het Zoetermeerse zwembad afrekende met WZC (7-12). Het zag er lang niet naar uit dat de bezoekers uit Waddinxveen zo riant zouden gaan winnen. “Donderdag liep het soepeler”, meende Middendorp, die zijn spelers al had gewaarschuwd voor een andere strategie van WZC. “Ze speelden hard. Ik heb gezegd: laat je niet van de wijs brengen en blijf je eigen spel spelen. Dat was best lastig omdat WZC bleef intimideren. De ervaren spelers stonden op, zoals Wessel Spoor. Hij sleepte ons erdoorheen.”

De Gouwe kan een mooi jaarrapport overleggen met slechts één nederlaag en vooral heel veel monsteroverwinningen. Middendorp: “Daarom is het goed dat we onze krachten in de tweede divisie gaan meten. Deze jonge ploeg zal zich onder druk nog beter ontwikkelen. Dit seizoen werden ze vier, vijf wedstrijden uitgedaagd, komend seizoen misschien wel veertien.”