Be Fair was de hele wedstrijd meer in de aanval tegen FC VVC. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
Be Fair was de hele wedstrijd meer in de aanval tegen FC VVC. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

Be Fair hoopt op ommekeer na zege

Sport

VOETBAL
Waddinxveen – Meer dan een half jaar en veertien wedstrijden moest Be Fair wachten op een overwinning. Zaterdag pakte de formatie van trainer Martijn Peters eindelijk weer eens drie punten. De 2-1 zege op hekkensluiter FC VVC zorgt bracht hoop.

De opluchting direct na afloop van de gewonnen wedstrijd op sportpark ’t Suyt was van de gezichten af te lezen. Eindelijk konden na negentig minuten voetballen de armen juichend de lucht in, eindelijk kon een opsteker worden genoteerd. Voor Be Fair in nood kwam de zege op FC VVC als geroepen. De Waddinxveners namen verder afstand van de laatste plaats en tankten daarnaast zelfvertrouwen voor de slotfase van het seizoen waarin zij de nummers elf en twaalf, Gouda en Lugdunum, moeten zien te achterhalen.

Want ondanks dat het directe degradatiegevaar is geweken – met acht punten achterstand lijkt het lot van FC VVC als rechtstreekse degradatie te zijn bezegeld – staat Be Fair nog wel voor de uitdaging om de nacompetitie te ontlopen en als dat niet lukt het degradatiespook in die nacompetitie te verjagen. “Je moet ergens beginnen.” Peters wilde niet te ver vooruitkijken. “Vandaag moesten we winnen. We hoeven nu niet meer naar onderen te kijken. We zijn er nog niet, maar we hebben gedaan wat we moesten doen. Nu kunnen we de jacht op Gouda en Lugdunum openen.”
De oefenmeester hoopt dat na de eerste zege sinds 9 oktober er meer successen volgen. Volgens hem hikte zijn elftal tegen een zege aan. “Dit moet het team vertrouwen geven. Ik vind dat we al een tijdje op de goede weg waren. We hebben drie keer gelijkgespeeld. Maar waar we eerder dit seizoen kleine stapjes maakten, maken we de laatste tijd grote stappen in de ontwikkeling.”

Peters kreeg in de zomer van vorig jaar een selectie onder zijn hoede, waar veel ervaring uit was verdwenen. Dat hij moet bouwen aan een elftal van de toekomst blijkt wel uit het feit dat zeven jonge spelers hun debuut maakten in de lopende jaargang. Die jonge selectie krijgt een spoedcursus derde klasse-voetbal. “We moeten dit seizoen overleven”, zei Peters eerder. Zaterdag tegen FC VVC liet Be Fair in elk geval zien dat het langzaam maar zeker groeit naar volwassen voetbal. Aan energie en inzet heeft het nooit gelegen en de laatste tijd worden die eigenschappen meer en meer gekoppeld aan voetballend vermogen. “Mentaal worden we ook beter”, constateerde Peters, die Be Fair de boel snel zag oppakken nadat FC VVC in de zestigste minuut op 1-1 kwam. Nadat Haitem el Harti aan zijn shirtje was getrokken in het strafschopgebied schoot Tom de Vos, die in de eerste helft aan de basis had gestaan van de 1-0 van Jesse van Lochem, vanaf elf meter raak: 2-1.