Dolle vreugde bij ASW na de 2-1 tegen Moordrecht. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

ASW hartstochtelijk naar winst

Sport 939 keer gelezen

VOETBAL
Waddinxveen – Het voelde voor de spelers, de staf en de club als een vervroegde bevrijdingsdag. ASW won zaterdag ten koste van Moordrecht voor de eerste keer in vijf maanden weer eens een wedstrijd. Na een draak van een eerste helft (0-1) herrees ASW na de pauze: 3-2.

Na het laatste fluitsignaal vlogen de spelers van ASW elkaar in de armen. Pure vreugde maakte zich meester van alles en iedereen wat ASW was. Trainer Justin Sterk feestte vrolijk mee. “Dit is toch mooi hoe die gasten dit beleven”, zei de oefenmeester. “Zo vaak winnen we niet en al helemaal niet na zo’n heroïsch gevecht als vandaag.”
In heroïsche gevechten dreigen de helden aanvankelijk ten onder te gaan. Zo was het ook bij die van ASW, die er in de eerste helft niets van bakten en een parodie op een voetbalploeg waren. Moordrecht, dat eerder dit seizoen ‘thuis’ met 2-0 had gewonnen, dicteerde de strijd. ASW leek vanaf het begin in een middagslaapje verzeild te zijn, zo dromerig liep de thuisploeg over het veld.

Ook de vroege openingsgoal van Davey Hehakaja kuste ASW niet wakker. Sterker, Moordrecht kreeg de ene na de andere grote kans om de score uit te breiden. Doelman Kevin Overdijk, de vervanger van zijn eigen geblesseerde zoon die normaal onder de Waddinxveense lat staat, zou best wel eens in de nacht van zaterdag op zondag wakker zijn geschrokken bij het herbeleven van die eerste helft, waarin de ene na de andere Moordrecht-aanvaller voor hem opdoemde. Geluk voor ASW was dat de bezoekers na de vroege 0-1 niet verder kwamen dan twee keer tegen de paal. “Zonder geluk vaart niemand wel”, haalde Sterk na afloop een oud spreekwoord uit de kast. “We speelden een kansloze eerste helft, maar we waren met die 1-0 achterstand zeker niet kansloos.”

Met elf van gedaante verwisselde spelers begon ASW aan de tweede helft, die al meteen na het beginsein van scheidsrechter Jan Blom, die zowel op zaterdag als zondag een wedstrijd leidt, een ander karakter kreeg. De felheid die voor rust in geen velden of wegen te bekennen was, werd direct wel zichtbaar. Moordrecht, dat zich onaantastbaar waande in de eerste helft, bleek ineens erg kwetsbaar. In de 54e minuut kreeg de herrijzenis van ASW gestalte toen Moordrecht-doelman Davey van den Berg een schot van Mehdi el Khaoui niet onder controle kreeg en Ewout Haagsman de bal in het Moordrechtse doel frommelde: 1-1.

De gelijkmaker gaf ASW een extra boost. Tien minuten later profiteerde de thuisclub van wanorde in de defensie van Moordrecht en scoorde Aldin Smajilovic: 2-1. Weer tien minuten later werd het zelfs 3-1 toen Jaco Apel een voorzet in het doel gelopen zag worden door een Moordrechtse verdediger: 3-1. Daarna ging de Waddinxveense storm iets liggen – kreeg Moordrecht een strafschop na een overtreding van Gert-Jan Olofsen (3-2) – maar de hartstocht waarmee de voorsprong werd verdedigd was groot en voor Moordrecht te machtig.

“Voor rust dekten we op een meter, erna zaten we er bovenop”, zei Sterk. “Moordrecht heeft voetballers die heus wel wat kunnen met de bal. Zet je ze onder druk, dan worden ze kwetsbaar.”

Sterk zag behalve ontlading ook bevrijding bij zijn team. “Wat dit betekent voor het vervolg van de competitie? Geen idee. We hebben twee weken geleden met elkaar afgesproken dat we voorlopig niet meer naar de ranglijst kijken. We gaan gewoon lekker voetballen. Die benadering ligt ons veel beter.”